Bănci și Asigurări

Cum va fi ultimul an inainte de aderare pentru industria asigurarilor

12.10.2005, 20:05 17

Cum va fi ultimul an inainte de aderare pentru industria asigurarilor din Romania? Un an fierbinte, spun unii dintre reprezentantii companiilor de asigurari. Altii sunt mai circumspecti; va fi mai "hot" decat in alti ani, intr-adevar, dar nu suntem in fata a ceva extraordinar.

Temperatura, cu mai multe sau mai putine grade peste 36 grade Celsius, este provocata de tranzactiile tot mai numeroase, la preturi ridicate, de cresterea accelerata a industriei - de 5-6 ori peste nivelul de crestere economica, dar si de scumpirea politelor de catastrofa si a politelor de raspundere civila auto (RCA), fiecare din motive diferite: uraganele din SUA, inundatiile din Romania si, respectiv, aderarea la UE.

Piata va fi in continuare manata de "driverii" auto si credite - achizitiile de masini noi sunt la niveluri record, iar creditarea va creste in continuare, pe masura ce dobanzile de sub 10% la lei se vor generaliza.

In plus, se va ascuti competitia pe piata asigurarilor de sanatate, este posibila introducerea mult-asteptatelor fonduri de pensii ocupationale si a asigurarilor obligatorii de cutremur si inun-datii.

Datele arata ca piata asigurarilor va ajunge la 1,5 miliarde de euro in 2006, daca ritmul de crestere din acest an se va pastra. "Cred ca piata va pastra ritmul de crestere de anul acesta", a spus Dan Odobescu, directorul general al Unita, companie membra a grupului WienerStaedtische, care prin cele cinci companii detinute aici ocupa prima pozitie din punctul de vedere al cotei de piata. De aceeasi parere este si Mugurel Ceraceanu, directorul general al Asiban.

"Piata asigurarilor este in fierbere. In trimestrul IV al acestui an si primul semestru al anului viitor vor avea loc ultimele achizitii, apoi piata se va stabiliza. E inghesuiala mare. Tot mai multe companii din strainatate se intereseaza de piata romaneasca", crede Ceraceanu.

Din punctul de vedere al lui Mihnea Tobescu, director general la AIG Romania, piata nu este chiar atat de fierbinte. "Mai degraba "calda". Este adevarat ca au fost mai multe tranzactii, dar dintre toate singura care are intr-adevar relevanta pentru piata este preluarea Omniasig", spune el.

Principala motivatie pentru intrarea asiguratorilor straini sunt ritmurile de crestere de 30-50% pe an.

"Nu atat nivelul pietei este interesant, cat ponderea pietei asigurarilor in produsul intern brut (PIB). Noi pana in 2007 trebuie sa ajungem undeva la 2% din PIB, fata de 1,4% anul trecut", a spus Tudor Moldovan, director general al Generali Asigurari.

Si Ceraceanu spune ca ponderea in PIB a asigurarilor va creste rapid. "In acest moment, asigurarile au o pondere mai redusa si decat mass-media, care este cotata cu 2,35% din PIB", a spus Ceraceanu.

In asigurari generale, scumpirea asigurarilor de catastrofa va crea cele mai mari probleme in 2006. "Este posibila o scumpire cu 10-15% a politelor de asigurare property (incendiu si alte daune la bunuri - n. red.) ca urmare a dublarii pretului reasigurarii de catastrofa", estimeaza Moldovan. El spune ca este din ce in ce mai greu sa cedezi riscul de catastrofa, pentru ca cel mai bine cotati reasiguratori au atins limita capacitatilor de subscriere.

Bram Boon, director general al celei mai mari companii de asigurari de viata, ING Asigurari, crede ca in 2006 piata asigurarilor de viata va creste cu circa 20-30% in euro.

"Probabil ca asiguratorii care au colaborari stranse cu bancile vor avea un ritm mai rapid de majorare a subscrierilor, deoarece creditele pentru persoane fizice vor creste in continuare puternic", a spus Boon.

Directorul ING Asigurari este de parere ca pentru anul urmator cel mai important subiect de urmarit pentru industria asigurarilor de viata este legiferarea pensiilor private.

"Nu este clar inca ce directie va lua reforma. La nivelul oficialilor sunt deocamdata viziuni diferite", a spus Boon.

Cu ce altceva se vor confrunta asiguratorii inainte de aderare? Cu o problema tehnica: trecerea la standardele internationale de contabilitate (IFRS). Pentru sucursalele companiilor multinationale, care deja raporteaza in acest standard, nu va fi o problema, dar pentru companiile autohtone va impune costuri suplimentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO