Bănci și Asigurări

Daunele morale mari pun presiune pe creşterea tarifelor la poliţele auto obligatorii

Daunele morale mari pun presiune pe creşterea tarifelor la poliţele auto obligatorii

Mediafax Foto

Autor: Andrei Cîrchelan

30.01.2013, 20:03 1295

Daunele morale acordate în instanţe victimelor de accidente rutiere diferă radical de la un caz la altul, chiar pentru situaţii similare, iar modul imprevizibil de acordare a acestora cuplat cu faptul că asigurătorii sunt obligaţi de anul acesta să stabilească tarifele astfel încât să acopere toate riscurile asumate va deterima o scumpire a poliţelor de răspundere civilă auto (RCA), spun avocaţii.

În cazul unui accident rutier cu victime, în care se solicită daune morale, suma acordată de instanţă ca recompensă poate varia în funcţie de trei criterii neoficiale: geografic, juridic şi emoţional, a declarat Cosmin Vasile, Partener ZRP. Avocatul a explicat că instanţele din Bucureşti acordă daune morale mai mari decât cele din alte oraşe ale ţării. Recompensele acordate în dosare penale sunt mai mari decât cele acordate în speţe civile, iar cazurile cu o puternică amprentă emoţională sau presiune publică înregistrează sume mai mari acordate ca daune morale comparativ cu speţele mai puţin mediatizate. Astfel se ajunge la situaţia în care recompensa acordată de o instanţă poate fi de pâna la de 300 de ori mai mare decât cea acordată de altă instanţă pentru un caz similar.

Cititi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO