Bănci și Asigurări

De ce vrea BNR să reglementeze mai strict IFN-urile începând cu 1 octombrie. Nivelul creditării IFN: împrumuturile acordate populaţiei şi companiilor cresc cu ritmuri de peste 20%

De ce vrea BNR să reglementeze mai strict IFN-urile...

Autor: Claudia Medrega

18.08.2017, 00:05 577

Ponderea creditelor acordate de instituţiile finan­ciare nebancare (IFN) în total creditare a depăşit 10% şi este pe un trend ascendent, iar împru­muturile acordate de IFN-uri po­pu­la­ţiei şi companiilor au ajuns la ritmuri de creş­­tere de peste 20% în ultimii 2 ani, în timp ce împru­mu­tu­ri­le to­tale acordate de băncile comerciale sec­to­­rului pri­vat au înregistrat avansuri mo­des­te, de 1-3%.

Având în vedere această evoluţie, BNR a decis să înăsprească regulile aplicate IFN-urilor. Stocul de credite acordate de IFN la martie 2017 reprezintă 10,3% din total credit din economie (bănci Ă IFN) şi este cu 21,8% mai mare decât în luna martie 2015. Pon­de­rea creditelor IFN în creditele bancare a fost la martie 2017 de 11,5%, comparativ cu 10% în anul 2015, susţine banca centrală.

La finele primului trimestru din acest an, ponderea creditării IFN în total credite acordate companiilor a ajuns la 15,6%, în creştere cu 21% faţă de martie 2015. De asemenea, pon­­derea creditării IFN în total cre­dite de consum acordate populaţiei a fost de 5,3% în martie 2017, înregistrând o creş­te­re de 25% faţă de martie 2015. BNR vrea să majoreze cerinţa de fonduri proprii în cazul instituţiilor finan­ciare nebancare, proporţional cu ris­curile spe­cifice activităţii desfăşurate, ur­mând să fie aplicate cerinţe de capital su­plimentare de 10 ori mai mari decât ni­ve­­lurile maxime din prezent pentru IFN-uri care accordă îm­­prumuturi cu dobânzi peste anumite plafoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO