Bănci și Asigurări

Patronatul IFN-urilor protestează faţă de cerinţele BNR pentru capital suplimentar în funcţie de dobânda practicată în procesul de creditare al clienţilor

Patronatul IFN-urilor protestează faţă de cerinţele...

Autor: Roxana Rosu

17.08.2017, 00:05 399

„Vom vedea închiderea unor companii de profil, şomeri şi persoane „neeligibile“ pentru orice formă de creditare.“

Patronatul Creditului IFN critică propunerea BNR de modificare a regu­lamentului de func­ţio­nare a instituţiilor fi­nan­ciare nebancare, apre­ciind că aprobarea pro­iectului ar duce la închiderea unor societăţi de profil, trimiterea în şomaj a 10.000 angajaţi şi apariţia unei categorii de persoane care vor deveni „neeligibile“ pentru orice for­mă de creditare bancară.

Proiectul de modificare a Regulamentului BNR nr. 20/2009 privind instituţiile financiare nebancare are în vedere creşterea cerinţei de fonduri proprii în cazul IFN-urilor, proporţional cu riscurile specifice activităţii desfăşurate, urmând să fie aplicate cerinţe de capital suplimentare de 10 ori mai mari decât nivelurile maxime din prezent pentru IFN-uri care acordă împrumuturi cu dobânzi peste anumite plafoane.

De exemplu, în cazul unor împrumuturi acordate în lei de IFN-uri cu scadenţa mai mică de 15 zile şi o rată DAE de peste 200% şi pentru credite pe perioade de 16-90 de zile cu dobândă DAE de peste 100% se vor aplica cerinţe suplimentare de capital.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO