Bănci și Asigurări

Decanul Baroului Bucureşti: Legea insolvenţei persoanelor fizice nu elimină adunarea creditorilor

Autor: Roxana Rosu

18.06.2015, 00:06 2198
Legea insolvenţei persoanelor fizice protejează debitorul onest, care nu mai face faţă plăţilor, nu clientul unei bănci care a luat credit şi apoi s-a râzgândit şi vrea să dea bunul înapoi, a spus la ZF Live Ion Dragne, noul decan al Baroului Bucureşti.
 
„Legea vine în completarea reglementării care ţinea sub protecţia legii comerciantul şi răspunde nevoii de protecţie a unor persoane care nu mai fac faţă cheltuielilor, dar nu oricăror persoane. Legea nu e o salvare pentru cei care vor să dea bunul înapoi băncii. E o lege precaută care îl favorizează pe cel care nu îşi poate onora plăţile, exclude categorii importante de persoane fizice şi nu exclude controlul creditorilor.“
 
Decanul a explicat că insolvenţa persoanelor fizice nu înseamnă că un client care a luat un credit şi nu mai poate rambursa datoria, iar valoarea casei a scăzut, poate declara insolvenţa şi preda bunul băncii. „Piaţa presupune că o afacere pe care o credeam bună azi se poate să nu mai fie bună mâine, la contractele pe termen lung lucrurile se pot schimba. Când banca a dat un credit, i-a pus clientului la dispoziţie o marfă, banii. Ea ar trebui să îşi asume în negocierea cu clientul său să primească mai puţin înapoi. Nu cred că s-a gândit cineva la căderea pieţei imobiliare. Dacă banca ar accepta să primească bunul înapoi ar ieşi mereu în pierdere. Oricine ar putea spune că nu mai dă banii.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO