Bănci și Asigurări

Depozitele la cele nouă sucursale străine reprezintă 8% din totalul depozitelor din România

Depozitele la cele nouă sucursale străine reprezintă...

Autor: Claudia Medrega

12.04.2013, 00:06 1763

Depozitele la cele nouă sucursale ale băncilor străine totalizau la sfârşitul primului trimestru din acest an 24,4 mld. lei (5,5 mld. euro) şi reprezentau aproximativ 8% din totalul sumelor depuse la băncile din România, reiese din datele Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB).

Totalul depozitelor la băncile de pe teritoriul României a ajuns la finele lunii martie la 303,6 mld. lei, iar sumele la instituţiile de credit garantate de Fond erau de 279,2 mld. lei.

La sfârşitul perioadei ianuarie – martie din acest an existau 32 de bănci persoane juridice române, participante la FGDB, şi nouă sucursale ale instituţiilor de credit din alte state membre. Cele mai mari bănci locale care funcţionează ca sucursale sunt ING (Olanda), Citi (Irlanda) şi Italo-Romena (Italia).

Sucursalele băncilor străine nu mai sunt membre ale FGDB de la 1 ianuarie 2007, data aderării României la Uniunea Europeană, fiind incluse în schemele de garantare a depozitelor din ţările de origine. În cazul supravegherii sucursalelor deschise de băncile străine atribuţiile BNR sunt limitate în principal la monitorizarea indicatorilor de solvabilitate şi a constituirii rezervelor minime obligatorii.

Depozitele bancare mai mici de 100.000 de euro pe deponent/pe bancă sunt garantate la nivel europen. Dacă în 2008 sumele depuse de români la sucursale ajungeau la aproximativ 12 mld. lei, reprezentând 5% din totalul depozitelor, în ultimii trei ani valoarea s-a dublat, iar ponderea din total oscilează în jur de 8%.

În timp ce depozitele la sucursalele băncilor străine au crescut în T4 2012 şi T1 2013, cele de la băncile româneşti cu capital străin au scăzut. „Evoluţia depozitelor la sucursalele din România ale băncilor străine a fost opusă celei la instituţiile de credit române, valoarea acestora majorându

-se în ultimul trimestru de anul trecut cu 0,4 mld. lei în principal datorită sporului depozitelor persoanelor juridice în lei şi de valori peste plafonul de garantare”, se arată într-un raport al Fondului de Garantare. Pe segmentul populaţiei, la sfârşitul anului 2012, depozitele la instituţiile de credit din România au atins 123,8 mld. lei, cu 1,3% peste valoarea de la finele trimestrului anterior (Ă0,4% în termeni reali), respectiv cu 7,9% în plus faţă de perioada similară a anului precedent (Ă2,8% în termeni reali). 

„Creşterea s-a datorat sporului depozitelor populaţiei de valori mai mici decât plafonul de garantare la instituţiile de credit participante la FGDB, valoarea depozitelor la sucursalele băncilor străine din România consemnând o creştere de doar 0,1 mld. lei”, se mai arată în raportul FGDB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO