Bănci și Asigurări

Derapajele macro încep să se plătească: într-o săptămână cursul a crescut cu 1%

Derapajele macro încep să se plătească: într-o...

Autor: Dan Grigore Ivan

13.11.2017, 00:07 1243

Leul s-a depreciat cu 0,96% în faţa monedei europene săp­tă­mâna trecută, iar vineri euro a atins cel mai înalt ni­vel în raport cu leul din 2012. De la începutul acestui an, euro s-a apreciat în faţa monedei româneşti cu 2,15%, în vre­me ce dolarul american s-a depreciat cu peste 7,5% în faţa leului.

Pe lângă volatilitatea politică din ultima perioadă, pre­siunile pot veni şi din zona macroeconomică, având în ve­dere că deficitul balanţei comerciale la nouă luni a ajuns la 8,8 mld. euro, cu 1,9 mld. euro mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a vitezei mai mari de creştere a importurilor în raport cu exporturile.

Joi, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, a atras atenţia asupra deteriorării balanţei comerciale, mai ales în zona produselor de consum.

„Mi se pare un lucru foarte serios că deteriorarea balanţei comerciale apare tot mai mult pe produse de con­sum. Cât timp deteriorarea apare pe produse interme­dia­re spui că imporţi produse ca să exporţi produse cu va­loare adaugată. Cât timp balanţa comericală se dete­rio­rează pe bunuri de capital considerăm că ţara trebuie să se dezvolte, să se retehnologizeze. Cât timp însă balanţa co­mercială se deteriorează pe produse de consum şi este în creştere, şi nu este în creştere de ieri de azi, este din 2014-2015, citirea este simplă: ne ambiţionăm să creştem numărul locurilor de muncă în străinătate“, a spus Isărescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO