Bănci și Asigurări

Deşi economia Germaniei duduie, întârzierile plăţilor sunt încă un lucru obişnuit cu care exportatorii români trebuie să se lupte zi de zi

Deşi economia Germaniei duduie, întârzierile...

Autor: Ştefan Stan

04.01.2018, 13:50 568

În ciuda poziţiei solide a economiei germane şi a scăderii numărului de insolvenţe corporative, întârzierile plăţilor sunt încă un lucru obişnuit. Totuşi, ele devin mai puţin frecvente când sunt comparate cu rezultatele din 2016. Prin comparaţie la nivel internaţional, aceste întârzieri sunt în general mai scurte în Germania. Ca o consecinţă a mediului global mai bun, experienţa de plată a companiilor orientate către export s-a îmbunătăţit. Aceste tendinţe - de economie internă robustă şi mediu extern mai sănătos - ar putea îmbunătăţi şi mai mult comportamentul de plată în 2018, potrivit unui studiu Coface privind experienţa de plată a companiilor din Germania.

Pentru 77,6% dintre companiile analizate, întârzierile la plată reprezintă o situaţie frecventă, dar acest lucru constituie o îmbunătăţire comparativ cu cele 83,7% raportate în 2016. Acest aspect se datorează mediului de afaceri favorabil din Germania şi unei stări generale de sănătate bună a companiilor germane. Întârzierile la plată rămân pronunţate în rândul companiilor care sunt dependente mai ales de activitatea de export unde peste 87% înregistrează întârzieri la plată (2016: 90%), comparativ cu 75,9% (2016: 82,8%) pentru companiile care se concentrează pe piaţa germană.

Întârzierile medii la plată rămân stabile: 41,4 zile, la fel ca în 2016. Pentru mai mult de trei sferturi dintre companiile germane, durata maximă a întârzierilor la plată este de 60 zile, ca în 2016. Întârzierile la plată de peste 150 zile se ridică la 1,7% dintre companiile care se concentrează pe piaţa internă din Germania (2016: 1,9%) şi la 2,9% dintre companiile orientate către export (deşi acesta este semnificativ mai redus decât procentul de 7% raportat în studiul din ultimul an).

Procentul companiilor germane cu restanţe mari (de peste 6 luni) care reprezintă cel puţin 2% din cifra lor de afaceri anuală a scăzut semnificativ la 8,7% (2016: 13,4%). Totuşi, pentru companiile orientate către export din Germania, imaginea este mai puţin pozitivă, circa 12% (2016: 20%) dintre companii suferind din cauza unor restanţe mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO