Bănci și Asigurări

Din cauza provizioanelor de risc, OTP Bank a raportat o scădere a profitului cu 40% în 2022, la circa 35 mil. lei. Veniturile: 788 mil. lei, în creştere cu 23%, după saltul creditării cu 10%

Gyula Fatér, CEO al OTP Bank România: 
Transformarea prin care am trecut în ultimii ani, adaptarea la o structură organizatorică flexibilă, reproiectarea proceselor de business şi implicarea directă pe care o avem în economia locală au susţinut creşterea solidă a veniturilor băncii şi a indicatorului de profitabilitate operaţională.

Gyula Fatér, CEO al OTP Bank România: Transformarea prin care am trecut în ultimii ani, adaptarea la o structură organizatorică flexibilă, reproiectarea proceselor de business şi implicarea directă pe care o avem în economia locală au susţinut creşterea solidă a veniturilor băncii şi a indicatorului de profitabilitate operaţională.

Autor: Claudia Medrega

13.03.2023, 12:00 120

♦ „Suntem angajaţi să continuăm dezvoltarea echilibrată pe plan local, cu focus pe reţeaua naţională, optimizarea sferei digitale de servicii şi investiţii consecvente în echipa băncii“, a declarat Gyula Fatér, CEO al OTP Bank România ♦ Costul total al riscului din 2022, de -173,8 mil. lei, a fost alimentat de un cost al riscului de credit de -139 mil. lei, ca urmare a creşterii portofoliului de credite, dar şi a perspectivelor economice în scădere ♦ Provizioanele pentru alte riscuri, de -34,8 mil. lei, se datorează unui provizion extraordinar pentru un eveniment de risc operaţional de -28 mil. lei, potrivit OTP Bank.

OTP Bank România, subsidiara de pe piaţa românească a celui mai mare grup bancar din Ungaria, a obţinut în întregul an 2022 un profit după impozitare de 34,6 mil. lei, în scădere cu 40% comparativ cu anul 2021, potrivit raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele grupului.

În trimestrul IV al anului 2022, indicatorul de profit s-a îmbunătăţit semnificativ, pe baza creşterii profitabilităţii operaţionale şi a reducerii costurilor de risc, după cum susţine banca. După primele nouă luni din 2022 OTP Bank România raportase pierderi de 15 mil. lei, pe fondul majorării provizioanelor totale la 151 mil. lei.

În anul 2022 costul total al riscului la OTP Bank România a fost de aproape patru ori mai mare, în urma unei creşteri cu 50% a costurilor riscului de credit, dar şi a altor costuri de risc asociate, ajungând la -173,8 mil. lei. Costul total al riscului a fost alimentat de un cost al riscului de credit de -139 mil. lei, ca urmare a creşterii portofoliului de credite, dar şi a perspectivelor economice în scădere. Provizioanele pentru alte riscuri în valoare de -34,8 mil. lei se datorează unui provizion extraordinar pentru un eveniment de risc operaţional de -28 mil. lei, conform explicaţiilor transmise de bancă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO