Bănci și Asigurări

Diosi, OTP: Piata de retail creste rapid, dar este prea putin sofisticata

Diosi, OTP: Piata de retail creste rapid, dar este prea putin sofisticata

Laszlo Diosi, directorul general (CEO) al OTP Bank Romania: Si in ceea ce priveste private-bankingul suntem convinsi ca oamenii si cunostintele locale sunt mai importanti decat experienta de sute de ani.

12.10.2007, 15:31 18

"Suntem deja in proces de autorizare la CNVM cu subsidiara specializata in asset-management si speram sa devina operationala in noiembrie. Ulterior vom incepe sa oferim si servicii de private-banking. Initial vom avea o prezenta discreta, iar din ianuarie viitor vom face lansarea oficiala", a explicat pentru ZF Laszlo Diosi, directorul general (CEO) al bancii.
Banca are deja in portofoliu clienti care se incadreaza in profilul clientului de private-banking, spune Diosi, in conditiile in care traditional OTP a fost orientata catre partea superioara a segmentului mediu si segmentul superior din punctul de vedere al veniturilor. In principiu, OTP include in segmentul de private-banking clientii cu averi lichide de peste 100.000 de euro.
Piata de private-banking locala este inca redusa, desi o serie de jucatori si-au anuntat intrarea anul acesta. Pe de o parte, banci straine cu activitati traditionale de administrare a averilor private si experienta chiar si de sute de ani au ales sa vina pe piata locala, profitand de facilitatea pasaportului financiar european.
Pe de alta parte, o serie de banci locale de dimensiuni medii sau chiar reduse au ales sa lanseze astfel de servicii pentru clientii lor. Pe langa OTP, si MKB Romexterra este in curs sa intre pe aceasta nisa de piata. Credit Europe a lansat recent divizia sa de private-banking.
"Si in ceea ce priveste private-bankingul suntem convinsi ca oamenii si cunostintele locale sunt mai importanti decat experienta de sute de ani", spune Diosi.
Beneficiind si de experienta grupului pe acest segment, OTP Romania si-a alcatuit deja echipa, care va opera intr-o locatie speciala din Capitala.
Desi este inca un jucator din esalonul al doilea, ungurii de la OTP au reusit sa isi dezvolte energic afacerile in ultimii doi ani, dupa ce au intrat pe piata in 2004 prin achizitia unei banci mici - RoBank.
Maghiarii au realizat recent o majorare de capital cu 20 de milioane de euro, astfel ca OTP Bank Romania are in prezent un capital social de 110 milioane de euro. Diosi spune ca injectia de fonduri a fost realizata pentru a mentine indicatorii de solvabilitate la niveluri confortabile, pe fondul cresterii rapide a afacerilor.
Totodata, majorarea de capital a vizat imbunatatirea structurii pe maturitati a surselor de finantare.
In alta ordine de idei, Diosi spune ca OTP a reusit sa imbunatateasca substantial si fondurile atrase de la clienti, dupa ce a derulat in a doua jumatate a anului mai multe promotii la produsele de economisire. Acum, banca are o cota de circa 1% din depozitele din sistem.
Grupul OTP va publica rezultatele financiare pentru trimestrul al treilea pe 14 noiembrie, potrivit calendarului de comunicare trimis Bursei de la Budapesta. Raportul va contine si informatii privind activitatea filialei locale.
Maghiarii au dezvoltat in ultimul an o structura de grup in jurul OTP Bank Romania. Anul acesta au devenit operationale divizia de administrare de fonduri de pensii si de leasing, iar cea de administrare a activelor este in curs de certificare. In 2005, maghiarii achizitionasera o companie de asigurari - Ceccar Romas - careia i-au schimbat ulterior denumirea in OTP Garancia.
"Structura este acum completa", spune Diosi. La momentul intrarii pe piata, in 2004, maghiarii anuntasera ca au in vedere sa creeze o structura de grup in jurul bancii.
In ceea ce priveste evolutia pietei de retail, seful OTP Bank spune ca nu vede schimbari semnificative fata de toamna trecuta. "Piata creste in continuare intr-un ritm sustinut, dar sofisticarea produselor lasa de dorit. Nimeni nu se grabeste sa faca eforturi pentru sofisticarea produselor, pana cand aceasta nu va aduce un avantaj competitiv pe piata. Probabil ca inca nu exista cerere pe piata", comenteaza Diosi.
In continuare, OTP va derula proiecte pentru a-si imbunatatii reteaua de acceptare astfel incat sa accepte si carduri cu cip.
Totodata, banca va dezvolta si o retea de POS-uri instalate la comercianti. Diosi spune insa ca nu are momentan planuri si pentru emiterea de carduri cu cip.

Mai multe tentative de frauda

Am remarcat tot mai multe tentative de frauda in ultima vreme, in special in zona creditelor de consum fara garantii reale, spune Laszlo Diosi.
"Crestem in ritm cu piata, insa trebuie sa fim atenti. Vedem si in Romania o intensificare a fraudelor. Este o schimbare in rau fata de anii trecuti", spune seful OTP Bank, notand ca banca raporteaza toate tentativele descoperite catre autoritati. Cel putin pana acum, restantele la creditele contractate de populatie au ramas la niveluri confortabile, de sub 1% din totalul expunerilor, potrivit datelor BNR. Ramane insa de vazut cat timp eforturile bancilor de a castiga teren prin relaxarea conditiilor si procesarea tot mai rapida a aplicatiilor vor ramane fara efecte adverse asupra calitatii portofoliilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO