Bănci și Asigurări

Disputa pentru conducerea PAID, compania de asigurare obligatorie a locuintelor

Disputa pentru conducerea PAID, compania de asigurare obligatorie a locuintelor

Radu Mustatea, vicepresedintele PAID si presedintele Astra Asigurari: La ultima sedinta am cerut ca domnul Toma sa-si lamureasca pozitia, pentru ca reinnoirea contractului cu VIG a generat un conflict de interese. Pe de alta parte este si o problema de morala in toata aceasta situatie, in conditiile in care pozitia VIG vizavi de PAID este aceea ca nu vede rostul sistemului.

22.11.2009, 23:30 56

"Sunt unele discutii referitoare la modificarea structurii deconducere. O decizie finala in acest sens va fi luata insa incadrul unei adunari generale a actionarilor care va fi convocata inperioada urmatoare", a declarat pentru ZF Marius Bulugea,directorul general al PAID. Toma a reprezentat in cadrul PAID osocietate mai mica de asigurari, Clal, la care este actionar EfraimNaimer, un om de afaceri care a condus un fond de investitii care afost actionar la Omniasig.

Constantin Toma nu a putut fi contactat pentru comentarii.Potrivit unor informatii din piata, si Toma detine indirect actiunila Clal.

PAID a fost infiintata de 13 companii de asigurari si va incheiasi administra politele de asigurare obligatorie a locuintelorincepand cu 1 ianuarie 2010. Toma a fost ales presedinte al PAID lainceputul lunii octombrie.

In momentul alegerii conducerii PAID, au existat o serie deinformatii potrivit carora Toma se va retrage de la conducereaOmniasig, informatii catalogate de el drept "simple speculatii"."Daca se va schimba ceva in curand o sa va informez", a spus atunciseful Omniasig, companie controlata de Vienna Insurance Group(VIG). Omniasig este a doua companie ca marime din piataasigurarilor.

"La ultima sedinta am cerut ca domnul Toma sa-si lamureascapozitia, pentru ca reinnoirea contractului cu VIG a generat unconflict de interese. Pe de alta parte este si o problema de moralain toata aceasta situatie, in conditiile in care pozitia VIG vizavide PAID este aceea ca nu vede rostul sistemului (de asigurareobligatorie a locuintelor - n.r.)", a declarat Radu Mustatea,vicepresedintele PAID si presedintele directoratului AstraAsigurari, cea mai mare companie de asigurari participanta lasistemul de asigurare obligatorie a locuintelor.

Astra Asigurari, controlata de omul de afaceri Dan Adamescu,este singura societate de asigurari din top 3 aflata inactionariatul PAID, in conditiile in care si Allianz-Tiriac, celmai mare jucator de pe piata asigurarilor generale, a refuzatparticiparea la sistem. Astra Asigurari detine 15% din actiunilePAID.

Reprezentantii Alianz-Tiriac spun ca au ales sa nu participe lasistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, in conditiile incare legea a fost aprobata de Parlament fara a tine cont de toateamendamentele formulate de asiguratori, ceea ce face ca riscurilepentru participanti sa fie foarte mari.

"O asemenea decizie se ia pe o baza de business, este oinvestitie pentru care trebuie sa gasesti justificare. Nu am vazutoportunitati in acest sistem si, mai mult, am vazut anumite riscuripe care o companie membra nu le poate controla", a declarat MariusOnofrei, directorul de comunicare al Allianz-Tiriac.

Onofrei spune ca in momentul in care a fost elaborata legea,asiguratorii au indicat anumite elemente de siguranta care trebuiecuprinse in textul acesteia, dar nu toate amendamentele lor au fostluate in considerare.

Mustatea apreciaza insa ca sistemul ar trebui lansat in limiteleactualei legi, iar eventualele deficiente se pot corecta peparcurs.

"Ideea este foarte buna atat pentru asigurati, cat si pentruRomania, la nivel de imagine, in conditiile in care se transferaresponsabilitatea financiara acolo unde ii este locul, adica insistemul de asigurari", noteaza seful Astra Asigurari. Pana acumasigurarea locuintei a fost pusa in planul secund, ajungandu-seastfel ca 70% din piata de asigurari sa fie reprezentata depolitele incheiate pe segmentul auto, a mai spus el.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintei ar trebui saintre in vigoare la 1 ianuarie 2010, dar Constantin Toma declaraluna trecuta ca pregatirile necesare lansarii PAID ar putea duracel putin sase luni dupa aceasta data. Mustatea spune insa ca nuexista o decizie oficiala in acest sens. Pana in prezent au maifost date cateva termene de intrare in vigoare a legii care nu aufost respectate.

"PAID este functional, iar in 2010 putem incepe campania depromovare si activitatea de incheiere de polite. Nu exista niciodecizie oficiala de amanare a lansarii sistemului. Singurul care aanuntat o amanare este domnul Toma", a declarat Mustatea.

Si Marius Bulugea spune ca pregatirile pentru lansarea PAIDcontinua si ca in perioada urmatoare va fi creata o echipa care salucreze impreuna cu o companie specializata la crearea unui sisteminformatic care sa gestioneze baza de date cu cele circa optmilioane de locuinte care vor fi cuprinse in program.

Miza uriasa

Miza PAID este uriasa: numai in primul an sunt estimate incasaride 70-80 de milioane de euro, suma care in urmatorii ani se poateridica la sute de milioane de euro pe an, adica o partesemnificativa din piata asigurarilor generale.

PAID ar urma sa asigure in mod obligatoriu contra cutremuruluitoate locuintele din Romania, in numar de circa 8 milioane, la osuma asigurata de 20.000 de euro pentru mediul urban si 10.000 deeuro pentru mediul rural, contra unor prime de 20 de euro,respectiv 10 euro pe an, in functie de tipul locuintei. Chiar la ocuprindere in asigurare de jumatate, adica de 4 milioane delocuinte, inca din primul an incasarile ar putea sa fie de 70-80 demilioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO