Bănci și Asigurări

Dispută privind creşterea prea rapidă a tarifelor poliţelor RCA. Unde este adevărul?

Autor: Roxana Rosu

04.12.2014, 00:07 850

Proiectul de modificare a normei privind poliţele de răspundere civilă auto (Norma ASF 23/2014), prin care se schimbă modalitatea de calculare a tarifelor, este profund toxic pentru toţi şoferii şi foarte favorabil pentru firmele de asigurări, a declarat, ieri, la ZF Live, Cristian Muntean, vicepreşedinte COTAR (Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România).

„Norma este toxică pentru că despăgubirile pe RCA vor fi calculate după alt algoritm de anul viitor, care ţine cont de aşa-zisa valoare reală din piaţă a maşinii. Astfel sumele vor ajunge să fie calculate la cea mai mică valoare“, spune Muntean. Modificările normei RCA vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2015 .

Potrivit reprezentantului COTAR, transpor­tatorii cer oprirea creşterii tarifului RCA, oprirea declaraţiilor ASF care instigă la majorarea tari­felor, abrogarea normei şi înlocuirea inspecto­rilor de daune ai societăţilor de asigurări cu experţi tehnici. „Vrem aprobarea proiectului de lege de funcţionare a experţilor tehnici auto din România, aflat în dezbatere la Senat. Inspectorii de daune nu au studiile şi experienţa necesare şi în plus sunt angajaţi ai firmelor de asigurări, ceea ce nu este în regulă.“ ZF a încercat să intre în legătură directă cu reprezentanţii ASF în timpul emisiunii, dar aceştia nu au răspuns la telefon.

De partea cealaltă a baricadei, reprezentanţii pieţei de asigurări spun că segmentul RCA s-a modificat radical după aderarea României la UE şi riscul pe acest tip de poliţe a crescut foarte mult.

„Piaţa RCA a fost înainte de aderarea la UE o sursă de creştere facilă în asigurări. Modul de plată a despăgubirilor era complet diferit atunci. După aderare, riscul pe o poliţă RCA a crescut foarte mult. Limita de despăgubire a fost mutată la 5 mi­lioane de euro pentru daune morale şi la un milion euro pe daune materiale“, a precizat Victor Şraer, managing partner OTTO Broker, invitat la ZF Live. În opinia lui, poliţa RCA a devenit o bombă cu ceas pentru asigurători, iar creşterea riscurilor a dus la înrăutăţirea rezultatelor financiare ale firmelor de profil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO