Bănci și Asigurări

Doar 1,8 milioane de români şi-au asigurat casele, deşi o poliţă facultativă costă de trei ori mai puţin decât una RCA

Numai 50% din cele peste 8 milioane de locuinţe din România sunt asigurate

Numai 50% din cele peste 8 milioane de locuinţe din România sunt asigurate

Autor: Anelis Baciu

28.09.2015, 08:00 802

Companiile de asigurări au emis un milion de poliţe facultative în primele şase luni ale acestui an din care au subscris prime în valoare de 169 milioane de lei (38 mil. euro), ceea ce înseamnă că în medie un român a plătit 170 de lei anual pentru asigurarea facultativă a casei. Suma alocată pentru poliţa facultativă a locuinţei este astfel de trei ori sub nivelul primei anuale pentru asigurarea obligatorie a maşinii. Şi aceasta în condiţiile în care o locuinţă este de circa cinci ori mai scumpă decât un autoturism. În ciuda tarifului redus însă, peste un milion de proprietari au renunţat să-şi mai asigure locuinţele printr-o poliţă facultativa în ultimii cinci ani.

Pe lângă asigurările facultative, mai sunt în vigoare în prezent circa 1,5 milioane de contracte aferente poliţelor obligatorii de locuinţe (PAD), cu un tarif de 10 euro, respectiv 20 de euro pe an, în funcţie de materialul din care este construită locuinţa. În aceste condiţii businessul total cu asigurări de locuinţe număra la finalul lunii iunie 3,3 milioane de contracte în vigoare şi subscrieri în valoare de 226 milioane de lei, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

„Primele pentru poliţe de locuinţe sunt mult prea mici, în alte ţări euro­pene prima medie pe asigurări de locuinţe este de 100 de euro. Frecvenţa redusă a daunelor este unul dintre factorii care au determinat cotaţii re­duse la poliţele facultative de locuinţe. Totodată, piaţa este trasă în jos de tariful pentru asigurările obligatorii. O primă de 20 de euro pe an pentru poliţa obligatorie este un nivel prea redus, tariful ar trebui să fie undeva la circa 40 de euro. În ceea ce priveşte di­mi­nuarea numărului locuinţelor asigurate facultativ, explicaţia este că poliţele multianuale emise de Astra în 2011 şi promovate ca obligatorii au ajuns la maturitate“, a comentat Viorel Vasile, managing partner al brokerului Safety.

Potrivit acestuia, primele ar putea creşte considerabil în condiţiile în care un cutremur major s-ar produce în România, expunerea ţării noastre la un astfel de risc fiind foarte ridicată.

În prezent rata daunei în cazul poliţelor facultative de locuinţe ajunge la puţin peste 15%, în timp ce în cazul asigurărilor auto, dominante în portofoliile companiilor, indicatorul se situa la 80%, respectiv 90%, potrivit ASF.

Dacă se adaugă însă cheltuielile de achiziţie şi de administrare, asigu­rătorii închid pe pierdere activitatea de subscriere din asigurări auto, atât Casco, cât şi RCA, în timp ce afacerile cu poliţe de locuinţe îndeplinesc con­fortabil criteriul profitabilităţii.

Companiile de asigurări au plătit între iunie 2014 şi iunie 2015 despă­gubiri de 34 milioane de lei în contul poliţelor de locuinţe.

Cheltuielile cu despăgubirile pen­tru poliţele facultative au cumulat 31 milioane de lei, în timp ce plăţile pentru asigurările oligatorii au însumat 2,4 milioane de lei. Spre comparaţie, despăgubirile achitate pe poliţe auto sunt similare cu volumul încasărilor din prime.

Rata bună de daună îi îndeamnă pe asigurători să-şi dorească să obţină o cotă cât mai mare a subscrierilor pe această nişă, care reprezintă mai bine de 10% din piaţa asigurărilor generale. Aproape toate companiile au inclus în strategie şi întărirea businessului cu asigurări de locuinţe. Acest lucru a dus la creşterea competitivităţii pe acest segment şi a forţat asigurătorii să vină cu preţuri mici.

Companiile nu reţin însă tot riscul asumat pe segmentul poliţelor de locuinţe, iar o parte din obligaţii sunt transferate la reasigurători.

La baza cedării în reasigurare stau motive prudenţiale, de vreme ce asigurătorii trebuie să fie pregătiţi să acopere cheltuielile cu daunele produse de o catastrofă naturală.

În pofida atractivităţii acestui segment de piaţă din perspectiva asigurătorilor, numai 50% din cele peste 8 milioane de locuinţe din România sunt asigurate. Gradul de cuprindere în asigurare rămâne scăzut, deşi multe companii au încercat în ultima perioadă să-şi echilibreze portofoliile măcinate de pierderile din poliţele auto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO