Bănci și Asigurări

Dobânzile la lei sunt la minime istorice, euro s-a stabilizat în jurul a 4,43 lei

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Marius Oncu

19.11.2014, 00:00 250

Cursul de schimb a închis marţi în creştere cu jumătate de ban, peste 4,43 lei/euro, după ce pe parcursul nopţii s-a apropiat de 4,44 lei/euro în tranzacţiile derulate pe pieţele externe, dar a revenit uşor odată cu deschiderea pieţei interbancare locale, în contextul unor volume reduse. La finalul zilei, euro se tranzacţiona la 4,4350 lei/euro.

Cursul a urcat la un maxim de 4,4390 de lei/euro între închiderea şedinţei de luni a pieţei locale şi deschiderea şedinţei de marţi. În acest interval, piaţa pe leu are o lichiditate foarte redusă şi pot să apară volatilităţi pronunţate. Totodată, ratele medii ale dobânzilor practicate de bănci pentru depozitele atrase şi plasate în lei pe termen de o zi se situează marţi la 0,08%-0,5% pe an.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, se situează la 1,8% pe an. În regiune, forintul şi zlotul au avut o evoluţie uşor pozitivă în raport cu euro, înregistrând aprecieri de 0,3%, respectiv 0,2%.

Cursul anunţat de BNR a crescut marţi cu un ban, la 4,4353 lei. Paritatea dolarului a urcat nesemnificativ, la 3,5440 lei. Pentru francul elveţian, BNR a publicat un curs de 3,6916 lei, în creştere cu aproape un ban. Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO