Bănci și Asigurări

Dobanzile pe interbancara coboara sub 8%

Dobanzile pe interbancara coboara sub 8%
22.10.2009, 00:00 20

Dobanzile la care bancile isi imprumuta lei intre ele au coboratieri sub nivelul de 8% pe an, la care este setata dobanda-cheie aBNR, dupa ce stationasera peste nivelul de 10% pe an de lasfarsitul lui septembrie si pana la inceputul acesteisaptamani.

Dealerii spun ca aceasta scadere este un semnal ca bancile si-auacoperit deja cerintele de constituire de rezerve minime si au acumlichiditati excedentare, in conditiile in care actuala perioada deconstituire a rezervelor se incheie la sfarsitul acesteisaptamani.

Relaxarea vine insa dupa o luna tensionata, in care BNR a lasatin mai multe randuri bancile fara lei, ceea ce a impins dobanzilepana la varfuri de 14% pe an.

"Bancile au luat foarte multi bani in cadrul licitatiilor de peparcursul lunii, tocmai din motive de prudenta. Astfel, lucruriles-au aranjat", comenteaza un dealer. Pe parcursul lunii, BNR aoferit in mai multe randuri credite de refinantare bancilor,injectand pe 7 octombrie o suma record de 15 miliarde de lei.Creditele au fost insa acordate pe perioade foarte scurte, de numai2 zile, BNR incercand astfel sa evite incurajarea unor pariurispeculative impotriva leului. Ultimele credite de refinantareacordate de BNR bancilor comerciale au ajuns la scadenta pe 14octombrie.

Totodata, Ministerul Finantelor a rascumparat luna aceastatitluri de stat in valoare de 6,95 miliarde de lei, din care 5,95miliarde de lei au ajuns la scadenta pe 14 octombrie. In paralel,statul a absorbit de pe piata doar 1,93 de miliarde de lei, prinvanzarea de titluri.

In ciuda scaderii dobanzilor pe piata monetara, leul nu a avutde suferit in fata euro.

Cotatiile au ramas in apropierea pragului de 4,29 lei pentru uneuro, la fel ca in zilele trecute, in conditiile in care jucatoriisunt convinsi ca BNR nu va tolera ca euro sa treaca de 4,3 lei, celputin pana dupa alegerile prezidentiale.

Banca centrala a avut luna aceasta o misiune dificila, fiindnevoita sa intervina pe piata pentru mentinerea cotatiilor,contracarand astfel efectele crizei de pe scena politica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO