Bănci și Asigurări

Dochia: Bank of Cyprus şi Marfin Bank au depozite mici şi nu pun o problemă sistemică în România

Dochia: Bank of Cyprus şi Marfin Bank au depozite mici şi nu pun o problemă sistemică în România

Foto: Octav Ganea

Autor: Claudia Medrega

25.03.2013, 16:52 1315

Bank of Cyprus şi Marfin Bank, cele două subsidiare ale băncilor din Cipru prezente pe piaţa locală, au depozite mici, de câteva sute de milioane de euro şi nu pun o problemă sistemică în România, consideră Aurelian Dochia, analist economic.

"Marfin este o bancă românească. Indiferent de ce se întâmplă în Cipru, nu ar trebui să aibă o implicaţie directă asupra ei. Aşteptăm să vedem evoluţia situaţiei din Cipru. Trebuie să vedem în ce măsură băncile cipriote au probleme în România", a declarat Dochia.

Marfin are regim de filială în România, în timp ce Bank of Cyprus este sucursală.

Dochia a arătat că cele două bănci - Bank of Cyprus şi Marfin Bank - au depozite mici, de câteva sute de milioane de euro şi nu pun o problemă sistemică în România. În plus, aceste bănci nu au mai adus bani de afară de 2-3 ani, pe de-o parte pentru că băncile - mamă au avut probleme la ele acasă, iar pe de altă parte, apetitul pentru finanţarea băncilor în România s-a redus, piaţa locală nemaifiind atât de interesantă. Expunerea băncilor, în general, pe România a scăzut, treptat, a mai spus Dochia.

Într-un scenariu extrem, Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare ar putea să facă faţă restituirilor depozitelor pentru aceste două bănci, potrivit lui Dochia.

Grupul cipriot Laiki, care va dispărea ca urmare a planului de salvare a Ciprului agreeat de autorităţile de la Nicosia cu liderii zonei euro, deţine pe piaţa românească o bancă de talie redusă, cu un bilanţ de credite de circa 370 mil. euro şi depozite atrase de la clientelă de aproximativ 180 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO