Bănci și Asigurări

Dumitru Nancu, FNGCIMM: Companiile care au beneficiat de garanţii prin IMM Invest au înregistrat creşteri de 9% ale cifrei de afaceri şi de 19% ale profitului net de la an la an

ZF Bankers Summit 2023, Ziua 2

 Dumitru Nancu, FNGCIMM:  Companiile care au beneficiat...

Autor: Ramona Cornea

27.06.2023, 12:07 193

Companiile care au beneficiat de garanţii prin IMM Invest au înregistrat creşteri de 9% ale cifrei de afaceri şi de 19% ale profitului net de la an la an, afirmă Dumitru Nancu, director general al FNGCIMM, instituţia care administrează acest program.

„Companiile care au beneficiat de garanţii prin IMM Invest au raportat în anul următor, în 2022 faţă de 2021, o dinamică net superioară a numărului de angajaţi, adică au angajat cu 5% mai mult faţă de anul trecut. Cifra de afaceri a crescut cu 9%, profitul net a crescut cu 19%, iar marja de profit raportată la vânzări este de 7,7%. Acest lucru ne arată că garanţia nume şi constat are un efect de multiplicare în economie de 1 la 12. Un leu garantat de stat generează în economie alţi 12. În 2022, garanţia medie a fost de 1 mil. euro. A scăzut numărul de garanţii, dar a crescut valoarea, ceea ce ne arată o economie sustenabilă”, a detaliat Dumitru Nancu în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2023, ziua 2.

Ce a mai declarat Dumitru Nancu în cadrul evenimentului ZF:

·       Aşa cum prevede decizia Comisiei Europene, programul IMM Invest Plus cu cele cinci componente are o perioadă de valabilitate până la 31 decembrie 2023. În funcţie de evoluţia războiului, pentru că schema de ajutor de stat este pe ajutorarea IMM-urilor care sunt afectate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, acest program se poate prelungi. Pentru prima dată, faţă de cadrul temporar din pandemia de COVID-19, prelungirea se face anual, nu din şase în şase luni. Este clar că la finalul anului România va cere prelungirea acestui program.

·       Anul acesta am avut un plafon de garantare de 12,7 mld. lei. Din păcate, FNGCIMM nu i-au revenit  cum ar fi fost normal pe execuţia bugetară – noi am cheltuit anul trecut un plafon de 9 mld. lei şi ni s-a alocat cu 30% mai puţin, adică 6 mld. lei. Plafonul de 6 mld. lei a fost epuizat pe 15 mai.

·       În acest moment beneficiază de garanţia FNGCIMM prin programul IMM Invest cu cele trei subcomponente – Garant Construct, Agro IMM Invest şi IMM Prod – un număr de 7.200 de IMM-uri. Valoare finanţării instituţiilor financiar bancare este de 8 mld. lei şi valoarea garanţiilor acordate de FNGCIMM este de 6,2 mld. lei. Noi sperăm ca Ministerul de Finanţe să realoce fonduri pentru că mai există o plajă de la 4 mld. lei, bani la dispoziţia Ministerului de Finanţe, nu mai este nevoie de rectificare bugetară, se poate face o realocare printr-un simplu ordin de ministru.

·       De la înfiinţarea Fondului, am acordat un număr de 466.297 de garanţii. Ţinta noastră este să închidem anul acesta cu 500.000 de garanţii. Ca valoare a garanţiilor avem 115 mld. lei în acest moment, dar cu programele din surse proprii, sperăm să devenim partener al Comisiei Europene al InvestEU şi prin implementarea noului program de guvernare, unde se prevede o sumă de 50 mld. lei în garanţie nume şi constrat, sperăm să ajungem undeva la 500.000 de garanţii, 150 mld. lei garanţii şi un total de credite de 200 mld. lei.

·       40% din numărul total de garanţii au fost acordate în trei ani, faţă de perioada de 18 ani cât a acordat Fondul în trecut. Din punctul de vedere al valorii, garanţiile acordate în ultimii trei ani sunt de 110 ori mai mult decât s-a acordat în 18 ani, ceea ce arată importanţa acestor instrumente financiare.

·       Aşa cum am văzut în ultimul raport de stabilitate financiară pe care BNR l-a publicat, România se situează pe primul loc în ceea ce priveşte creşterea ratei creditelor acordate companiilor, în special IMM-urilor, cu 20,6%, în condiţiile în care în 2009 România era pe penultimul loc la această rată.  Diferenţa între cele două crize se datorează efectului pozitiv al creditării economiei şi în special a companiilor, a IMM-urilor.

·       Statul, ca acţionar unic, trebuie să verse capitalul social pentru Banca de Dezvoltare, iar capitalul socialul este undeva la 1 mld. euro, o sumă considerabilă. România cred că este ultima ţară care nu are operaţionalizată o Bancă de Dezvoltare.

·       Banca de Dezvoltare va trebui să facă şi creditare, iar FNGCIMM nu face asta în acest moment, noi garantăm creditele acordate de către Banca de Dezvoltare, putem să emitem scrisori de garanţie bancară pentru tot ce înseamnă mediul de afaceri, iar Banca de Dezvoltare să se ocupe de acele investiţii publice. Este clar că FNGCIMM va fi o componentă a Băncii de Dezvoltare.

·       În trei ani de zile, doar prin programul IMM Invest, finanţarea instituţiilor bancare a fost de 54 mil. lei, adică aproape 11 mld. euro. Dacă am fi creat un instrument financiar la cei 11 mld. euro şi am fi adăugat fonduri nerambursabile de încă 10 mld. euro, am fi avut 20 mld. euro derulate prin tot sistemul financiar-bancar. Defaultul după trei ani de IMM Invest este 0,11%, pe când media în sistemul financiar – bancar de 2,7%.

·       Prima dată noi acordam liniile pentru capital de lucru pe un an, acum le-am mărit la trei ani şi mai este posibilitatea de prelungire cu încă trei ani, deci şase ani în total. La capitalul de investiţii am încercat în negocierile cu Comisia Europeană să mergem pe 10 ani, iar pentru capitalul de lucru să mergem pe cinci ani. Ni s-a acceptat maximum şase ani. Ar trebui să mergem pe 10 ani pentru investiţii şi cinci ani pentru capital de lucru, aceasta este direcţia.

·       Pe IMM Invest 2020 am avut 26.000 de IMM-uri care au beneficiat de garanţie nume şi constat de 11 mld. lei, am avut 22 de bănci care au finanţat cu 15 mld. lei, acum am ajuns la 54 mld. lei. Ajutorul statului a fost de 300 mil. lei, care însemna la momentul respectiv dobânda pe opt luni. Trebuie să ţinem cont de anul 2020, când PIB-ul s-a contractat cu 4%, un an foarte greu. În 2021 am introdus toate codurile unice de identificare în baza noastră de date şi am observat că cele 26.000 de IMM-uri au luat un credit mediu de 100.000 de euro, au întors la bugetul de stat prin contribuţii, taxe şi impozite în anul următor 12,9 mld. euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO