Bănci și Asigurări

Euro a scazut cu 74 de lei, iar dolarul cu 120 de lei

16.06.2004, 00:00 17

Leul a inregistrat din nou ieri aprecieri atat fata de euro cat si fata de dolar. Moneda europeana a fost evaluata de BNR la 40.692 de lei, cu 74 de unitati mai putin decat la cotatia precedenta.
Dolarul a continuat sa se deprecieze usor, urmand miscarea de pe pietele internationale. Astfel, banca centrala a calculat un curs de 33.804 lei pentru un dolar, cu 120 de unitati mai putin decat in ziua precedenta.
Piata valutara interbancara de la Bucuresti s-a deschis ieri in cotatii de 40.740/40.770 de lei/euro, nivel de la care paritatea a urcat pentru scurt timp pana la o maxima de 40.765/40.795 de lei/euro. De la acest nivel bancile au inceput sa vanda valuta, cotatiile scazand treptat, pana la un minim de 40.630/40.660 de lei/euro. "Tranzactiile au decurs normal ieri, piata a fost linistita. Tendinta de scadere a cotatiilor a fost intrerupta doar pentru scurt timp in jurul pranzului, cand jucatorii au asteptat interventia bancii centrale. Cand a devenit evident ca BNR nu va intra pe piata, vanzarile s-au reluat intr-un ritm sustinut", a comentat un dealer. Ritmul impus de banca centrala in ultima perioada, de doua interventii pe saptamana, a determinat o scadere a volatilitatii pietei, jucatorii asteptand intrarea BNR pe piata pentru a-si descarca pozitiile. In aceste conditii, volumele tranzactionate pe piata au inregistrat variatii importante. Ieri, pe fondul vanzarilor sustinute, volumele s-au inscris in media ultimelor zile.
Pe pietele internationale investitorii au asteptat ieri publicarea unui raport privind starea economiei americane, atitudinea lor rezervata ducand la o noua crestere a cursului, pana la 1,2060 dolari/euro. Datele publicate, care arata o crestere a preturilor pentru bunurile de consum pentru luna mai de 0,6% (alimentata in special de majorarea preturilor la combustibili), i-au determinat pe analisti sa considere probabila o majorare a dobanzilor de carte Baanca Federala a Statelor Uniteb la sfarsitul lunii, pentru a combate tendintele inflationiste. In aceste conditii, cursul a trecut pentru scurt timp de pragul de 1,21 dolari/euro, dupa care a revenit la 1,2090 dolari/euro.
Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat in continuare intre 19,5% si 20,5% pe an. Nevoia de finantare pe termen scurt determina bancile sa astepte noi reduceri ale dobanzii de interventie pentru a accepta o reducere a ratelor la depozite. Banca centrala nu a organizat ieri licitatie pentru atragerea excesului de lichiditate de pe piata.




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO