Bănci și Asigurări

Euro s-a întors la 4,4 lei după două săptămâni de tensiune

Euro s-a întors la 4,4 lei după două săptămâni de...

Autor: Ciprian Botea

28.07.2014, 00:03 437

Leul a recuperat săptămâna trecută aproa­pe tot terenul pierdut în faţa euro la jumătatea lunii iulie, iar cotaţiile au coborât la 4,4 lei/euro, în condiţiile în care la începutul săptămânii moneda euro­peană „ameninţa“ să depăşească nivelul de 4,45 lei/euro pentru prima dată după aproape trei luni.

Cursul s-a depreciat cu peste un pro­cent, respectiv cinci bani, pe parcursul săp­tă­mânii trecute, o fluctuaţie foarte mare având în vedere că volumele de tran­zacţionare nu sunt foarte mari vara. Anterior, cotaţiile crescuseră cu circa şase bani într-un interval de două săptămâni.

BNR a publicat vineri un curs de 4,4000 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni, iar la finalul şedinţei interbancare cotaţiile intraseră sub acest prag.

Aprecierea leului ar putea fi expli­cată de intrările de bani din străinătate pe piaţa titlurilor de stat, în contextul în care obligaţiunile în lei cu scadenţa la zece ani vor fi incluse de săptămâna aceas­ta într-un indice al JP Morgan dedi­cat pieţelor emergente cu rating „invest­ment grade“.

La ultima licitaţie cu titluri de stat, Ministerul Finanţelor a împrumutat 300 mil. lei pe cinci ani, la un randa­ment uşor peste 3% pe an. Analiştii se aş­teap­tă însă ca până la finalul anului ran­damen­tele să crească, iar cursul să re­vină la 4,45 lei/euro având în vedere in­cer­titu­di­nile legate de alegerile prezi­den­ţiale şi de acordul cu Fondul Monetar Internaţional.

„Continuăm să vedem randamentele titlurilor cu scadenţa la cinci ani la un nivel mai ridicat la finalul anului, riscurile de creştere fiind asociate alegerilor din toamnă şi unor măsuri fiscale popu­liste“, comentează analiştii BCR.

Leul coborâse până la un minim de 4,38 unităţi/euro la începutul lunii iunie, dar a înregistrat o depreciere neaşteptată în urmă cu două săptămâni pe fondul unor tensiuni regionale generate de o criză bancară în Bulgaria, unde a patra mare bancă a dat faliment, tensiuni care s-au reflectat inclusiv în slăbirea celor­lalte monede din regiune, precum zlotul sau forintul.

Ulterior, tensiunea de pe piaţa va­lutară s-a accentuat uşor pe fondul rein­flamării tensiunilor din Ucraina şi al re­apariţiei nervozităţilor pe pieţele finan­ciare mondiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO