Bănci și Asigurări

EximBank va asigura încă un an exporturile româneşti în Grecia

EximBank va asigura încă un an exporturile româneşti...

Autor: Mediafax

28.09.2016, 12:25 310

"Economia Greciei continuă să traverseze o perioadă dificilă, cu perspective de contracţie economică de - 0,3% pentru acest an, iar Comisia Europeană se aşteaptă ca asigurătorii privaţi ai creditelor la export să fie în continuare foarte precauţi în ceea ce priveşte furnizarea de asigurări pentru exporturile către Grecia. De aceea, Comisia a hotărât prelungirea perioadei în care asiguratorii publici pot oferi astfel de servicii, lucru care permite EximBank să ofere în continuare exportatorilor români asigurări de stat pentru derularea contractelor comerciale încheiate cu parteneri eleni în condiţii de risc reduse", a spus Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank.

Poliţa de asigurare a creditelor de export pe termen scurt pentru riscuri non-piaţă şi riscuri temporar non-piaţă oferită de EximBank în numele şi contul statului român acoperă livrările cu termen de plată de până la doi ani pentru debitori din zone non-UE şi ţări non-membre OECD (şi temporar pentru debitori din Grecia) şi oferă siguranţa încasării a 85% din valoarea exportului. Poliţa se încheie în valuta contractului de export şi este personalizată pentru fiecare client.

Din 2014, când Grecia a fost exclusă de pe lista ţărilor cu riscuri asigurabile pe piaţa privată, şi până în luna iunie a acestui an, exportatorii români au solicitat şi au beneficiat de asigurări de stat emise de EximBank pentru un volum total al exporturilor de circa 12 milioane de euro.

Reglementările europene nu permit asigurătorilor de stat să ofere servicii de asigurare a creditelor la export pe termen scurt pentru riscurile asigurabile pe piaţa privată. Ţările cu riscuri asigurabile pe piaţa privată sunt toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Greciei, precum şi Australia, Canada, Islanda, Japonia, Noua Zeelandă, Norvegia, Elveţia şi Statele Unite ale Americii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO