Bănci și Asigurări

Explozia creditului de retail nu s-a vazut pana acum si in evolutia restantelor

Explozia creditului de retail nu s-a vazut pana acum si in evolutia restantelor

Click pentru imaginea marita

11.10.2007, 15:03 100

La sfarsitul lui august restantele acumulate de populatie la rambursarea creditelor bancare totalizau 484,1 milioane de lei (148 de milioane de euro), in crestere cu numai 1,6% fata de luna precedenta. Acesta este cel mai redus pas de crestere inregistrat din septembrie 2006, cand soldul restantelor a inregistrat chiar o corectie usoara, potrivit datelor BNR.
Incepand din aprilie, bancile comerciale nu mai raporteaza la Centrala Riscurilor Bancare (CRB) date privind creditele de mica valoare (sub 20.000 de lei) acordate populatiei. In schimb, BNR preia aceste date de la Biroul de Credit, iar soldul reflecta restantele acumulate la toate creditele, fara sa se mai tina cont de plafonul pentru expuneri. Trecerea de la datele CRB (care contabiliza creditele mai mici de 20.000 de lei) la cele furnizate de Biroul de Credit (care raporteaza toate restantele) genereaza un salt pe seria de date: in aprilie, soldul a urcat cu aproape 17%, fata de 4%, in martie.
Biroul de Credit (organismul creat de comunitatea bancara pentru a gestiona informatii privind piata creditelor acordate populatiei) inregistreaza valoarea datoriei restante, respectiv principalul, dobanda si penalizarile aferente creditului respectiv.
Incetinirea ritmului de crestere a restantelor din august contrasteaza cu accelerarea puternica a creditarii pentru populatie, aparuta odata cu relaxarea normelor la mai multi jucatori de top. Atat creditul de consum, cat si cel ipotecar au crescut in iulie si august cu pasi de 7%-8%, ritmurile anuale accelerand astfel la peste 60%.
De altfel, restantele acumulate de populatie se mentin la un nivel confortabil, de numai 0,86% din totalul creditelor contractate (55,6 miliarde de lei). In iulie, restantele inregistrasera de altfel un salt important, de aproape 11%, astfel ca ramane de vazut daca august a reprezentat doar o incetinire inerenta sau a fost inceputul unui trend.
Pe fondul variatiei marginale din august, ritmul anualizat de crestere a restantelor populatiei a incetinit de asemenea, la 107%, de la nivelul record de 119%, inregistrat in iulie.
Potrivit datelor publicate de BNR, cea mai mare parte a restantelor - circa 86%- provin de la creditele in lei, cu un sold de 416 milioane de lei (127 de milioane de euro). Acestea au inregistrat insa in august o crestere marginala, cu 0,2%.
In schimb, restantele aparute la creditele in euro au facut un salt cu peste 11%, ajungand la echivalentul a 65,7 milioane de lei (20 de milioane de euro). Evolutia este explicabila in conditiile in care in ultimele doua luni de vara cursul leu/euro a urcat cu circa 8%, ingreunand astfel semnificativ efortul de rambursare a ratelor la creditele contractate in moneda straina. Si restantele la creditele in dolari au crescut usor, pana la echivalentul a 1,88 milioane de lei, insa acestea au oricum o pondere foarte mica in total.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO