Bănci și Asigurări

Finalul Anglo-Romanian Bank: Erste preia afacerile din Londra, BCR pe cele din România

Finalul Anglo-Romanian Bank: Erste preia afacerile din Londra, BCR pe cele din România

Dominic Bruynseels, CEO al BCR

Autor: Razvan Voican

23.05.2011, 23:53 2433

Austriecii de la Erste, care controlează grupul BCR, s-auhotărât să preia prin sucursala proprie de la Londra clienţiideserviţi de Anglo-Romanian Bank prin birourile din Marea Britanie,în timp ce BCR încorporează afacerile din România.

Şi astfel se încheie istoria de 38 de ani a băncii româneştiautorizată să opereze în City-ul londonez.

"Decizia finală a fost să împărţim operaţiunile Anglo-Romanian:sucursala Erste din Londra preia dosarele de acolo, în timp ce BCRle ia pe cele din România", a declarat Dominic Bruynseels, CEO alBCR - care deţine integral acţiunile Anglo-Romanian Bank.

După mai multe tentative eşuate de a găsi un cumpărător, Erstestabilise încă de la începutul anului ca BCR să absoarbăportofoliul de business local al subsidiarei sale britanice, însăpentru birourile de la Londra discuţiile s-au mai prelungit.

Încă de la preluarea BCR de către Erste Group, suprapunereadintre sucursala britanică a austriecilor şi Anglo-Romanian Bank aadus în discuţie oportunitatea păstrării celei din urmă în grupulBCR. Iniţial, austriecii au încercat să facă o afacere dinvalorificarea licenţei bancare de la Londra - una dintre cele mairâvnite pe piaţa bancară internaţională, însă criza le-a datplanurile peste cap şi n-au mai găsit un cumpărător care să leofere preţul dorit.

Anglo-Romanian Bank a fost înfiinţată de statul român comunistîn 1973, iar în 2001 a ajuns în proprietatea BCR, care a moştenit-ode la fosta Bancorex odată cu preluarea celorlalte active viabileale băncii aduse la faliment la sfârşitul anilor '90.

BCR a anunţat la începutul lunii aprilie a acestui an că până lajumătatea verii va absorbi afacerile Anglo-Romanian - active,pasive, clienţi - desfăşurate prin intermediul filialei dinBucureşti şi al agenţiilor din Constanţa, Timişoara şi Sibiu.Proprietăţile băncii sunt transferate direct către BCR, care preiaşi activele necorporale, precum şi infrastructura operaţională,inclusiv software-ul. La sfârşitul lui 2010 sucursala din România abăncii mai avea active de circa 370 mil. lei, corespunzător uneicote de piaţă de numai 0,11%, faţă de 0,3% în 2008.

Angajaţii din Anglo, nemulţumiţi de condiţiileintegrării

Operaţiunea de integrare a Anglo-Romanian Bank în BCR estetratată după legislaţia care reglementează transferul deîntreprinderi, potrivit căreia entitatea absorbantă trebuie să legăsească celor 96 de salariaţi ai celeilalte oportunităţi deangajare.

Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB), membră a"Cartel Alfa", a anunţat ieri că reprezentanţii săi se vor întâlniastăzi cu Dominic Bruynseels, CEO al BCR - întâlnire neconfirmatăînsă de bancă - pentru a discuta modalităţi de protejare aintereselor angajaţilor Anglo-Romanian.

Sindicatele din Anglo susţin că BCR nu oferă variante deangajare similare posturilor iniţiale, nu preia drepturile dincontractele individuale de muncă, iar condiţiile de lucru suntmodificate substanţial. La rândul ei, BCR a afirmat că faceeforturi pentru a asigura condiţii de angajare comparabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO