Bănci și Asigurări

Finantarile firmelor si banii speculatorilor umfla datoria externa

17.10.2007, 12:58 16

Creditele luate de companii din strainatate si plasamentele nerezidentilor pe piata locala au adancit datoria externa a Romaniei pe termen mediu si lung cu 5,4 miliarde de euro, numai de la inceputul anului.
Dupa primele opt luni, datoria externa pe termen mediu si lung a ajuns la 33,87 miliarde de euro, marcand astfel o crestere cu 19% comparativ cu decembrie trecut.
Cresterea a fost exclusiv alimentata de sectorul privat, in timp ce statul si-a diminuat datoriile fata de strainatate.
Datele BNR arata ca datoria publica directa a scazut usor in primele opt luni, pana la 6,93 miliarde de euro, in conditiile in care statul nu a mai apelat la finantari din strainatate. In primele opt luni, BNR a platit 680 de milioane de euro in contul datoriei publice directe.
Datoria public garantata a inregistrat o scadere apreciabila, cu 9%, coborand la 3,4 miliarde de euro in august, fata de 3,7 miliarde de euro in decembrie trecut. In aceste conditii, ponderea datoriei publice si public garantata in totalul datoriei externe pe termen mediu si lung a coborat la 30%, de la 37% la sfarsitul anului trecut.
In timp ce statul si-a redus expunerea fata de creditorii straini, companiile private au continuat sa atraga fonduri externe.
In primele opt luni ale anului datoria externa din sectorul privat a crescut cu 3,2 miliarde de euro, pana la 19,7 miliarde de euro.
In acest total intra si o parte din creditele "externalizate" de bancile locale catre actionarii lor din strainatate.
Practica exportului de credite (in special din zona finantarilor pentru corporatii) este de altfel tot mai raspandita, bancile locale incercand sa evite astfel costurile impuse de reglementarile BNR, cum ar fi cele cu rezervele minime obligatorii.
Totodata, depozitele plasate pe termen mediu si lung de catre nerezidenti s-au triplat de la inceputul anului, ajungand la 3,18 miliarde de euro in august. BNR estimeaza ca dobanzile platite de bancile locale la aceste plasamente se ridica la 92 de milioane de euro, pentru primele opt luni ale anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO