Bănci și Asigurări

Finantele au vandut obligatiuni de 447 mil. euro

Finantele au vandut obligatiuni de 447 mil. euro

11 banci locale au cumparat obligatiunile emise de stat

16.08.2009, 16:21 18

Ministerul Finantelor a imprumutat vineri 447 de milioane de euro prin vanzarea de obligatiuni in valuta pe patru ani, peste valoarea planificata de 300 de milioane de euro, platind o dobanda de 5,25%.

Emisiunea de obligatiuni a fost derulata prin sistemul traditional de vanzare de titluri de stat, operatiunea fiind intermediata de BNR. 11 banci locale au participat ca dealeri primari in cadrul licitatiei, fata de 13, numarul uzual in cadrul licitatiilor pentru vanzarea de titluri in lei. Pe lista s-au inscris Alpha Bank, BRD, BCR, Banca Carpatica, Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citi, Raiffeisen Bank, RBS Bank si UniCredit Tiriac. Cele doua banci care au lipsit sunt ING si MKB Romexterra.

Bancilor "li s-a recomandat" sa cumpere aceste obligatiuni chiar daca au randament mai mic decat alte plasamente externe (ex. Ungaria).

Bancile au cumparat obligatiuni in valoare de 437 mil. euro in nume propriu si de 10 milioane de euro in contul clientilor. Fiecare obligatiune are o valoare nominala de un milion de euro.

"Randamentul de 5,25% pe an este aproximativ mid-ul (media, n. red.) pentru eurobond-urile similare", noteaza analistii ING. Fiind vandute pe piata locala, aceste obligatiuni, desi denominate in euro, nu se incadreaza in categoria eurobonduri, care sunt plasate pe pietele internationale.

Fiecare din dealerii primari participanti la operatiune trebuia sa liciteze pentru cel putin 10% din suma planificata, astfel ca piata se astepta ca emisiunea sa fie suprasubscrisa.

Decontarea titlurilor cumparate se va face pe 19 august.

Analistii se asteptau sa apara interes pentru cumpararea acestor obligatiuni, in conditiile in care bancile locale au acum suficiente lichiditati in euro, in urma pasilor facuti de BNR pentru reducerea rezervelor minime obligatorii la valuta.

Pe pietele internationale dobanzile la euro au coborat sub 1% pe an, pe fondul masurilor de relaxare luate de Banca Centrala Europeana.

Statul a mai imprumutat la sfarsitul lui iulie 1,2 miliarde de euro de la opt banci locale, printr-un aranjament de tip "club loan", pentru care plateste o dobanda de circa 5% pe an. Imprumutul trebuie sa fie rambursat in doi ani.

Finantele incearca sa atraga finantari pe termene mai lungi, dupa ce din toamna trecuta s-au imprumutat agresiv pe perioade scurte, de sub un an, pentru a acoperi nevoile de lichiditati.

Apetitul bancilor pentru achizitia de obligatiuni pe termen lung este insa limitat, in conditiile in care statul incearca sa tina randamentele platite la niveluri apropiate de cele pe termen scurt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO