Bănci și Asigurări

Finantele ies din nou cu bonduri pe zece ani

06.04.2010, 23:05 29

Administratorii de fonduri mutuale si de pensii se uita cuinteres la emisiunea de obligatiuni pe 10 ani, desi considera ca nueste cel mai potrivit moment avand in vedere trendul de scadere arandamentelor.

"Ne bucura initiativa Ministerului Finantelor de a largispectrul maturitatilor la titlurile de stat. Pentru noi esteimportanta redeschiderea acestei emisiuni. Este o maturitate inplus in care sa putem investi, desi nu este un moment grozav avandin vedere ca randamentele au scazut foarte mult. Asteptam cunerabdare sa vedem cat considera Finantele pretul corect. Dacapretul este corect, va exista si interes", a comentat Dorin Boboc,director de investitii al Allianz-Tiriac Pensii Private.

Saptamana trecuta investitorii au dat un prim semnal privindoprirea scaderii randamentelor acceptate la titlurile de stat.Finantele au plasat doar partial o emisiune de obligatiuni pe 3ani, la o dobanda de 6,8% pe an, dupa ce cu doua saptamani inainteinvestitorii se ingramadisera sa cumpere titluri la 6,6% pe an.

Titlurile de stat sunt principalul instrument de investitiepentru fondurile de pensii, cu o pondere de circa 60% in activultotal.

In conditiile in care randamentele titlurilor de stat si aleobligatiunilor corporative au scazut, iar asteptarile cu privire laevolutia bursei nu sunt foarte optimiste, fondurile de pensiiprivate, care administreaza active nete de circa 2,6 mld. lei, arputea inregistra anul acesta castiguri sub cele din 2009.

Mihail Ion, presedintele societatii de administrare RaiffeisenAsset Management cu active nete in gestiune de circa 1,4 mld.lei dela sase fonduri mutuale, a precizat ca emisiunea este absolutnecesara si fireasca pe o piata unde, din pacate, curbamaturitatilor se opreste la cinci ani. "Emisiunea va da maturitatesi predictabilitate mediului economic. Principalii participanti vorfi fondurile de pensii obligatorii interesate de plasamente peintervale lungi de timp."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO