Bănci și Asigurări

Finantele vor sa vanda obligatiuni in euro pe piata externa pana la sfarsitul trim. I

Finantele vor sa vanda obligatiuni in euro pe piata externa pana la sfarsitul trim. I

Bogdan Dragoi spune ca tatoneaza si piata locala pentru o emisiune de obligatiuni in lei pe 10 ani

25.01.2010, 00:00 38

Ministerul Finantelor va lansa pana la sfarsitul trimestrului Io emisiune de eurobonduri prin care ar putea atrage circa 1 mld.euro de pe pietele internationale, afirma Bogdan Dragoi, secretarde stat responsabil cu Trezoreria.

"Vom organiza un road-show cu durata de o saptamana in maricentre financiare, iar pana la sfarsitul trimestrului vrem saincheiem operatiunea", a declarat Dragoi.

Anul trecut, Ministerul Finantelor a angajat Deutsche Bank, HSBCsi EFG Eurobank pentru a se ocupa de plasarea eurobondurilor.

Romania nu a mai iesit pe piata internationala de capital dinvara lui 2008.

Finantele vor avea destui bani in conditiile in care bugetul arputea primi jumatate din transele III si IV de la FMI, careinsumeaza 2,3 mld. euro, plus 1 mld. euro de la Comisia Europeana,insa nu mai amana emiterea eurobondurilor pentru a putea beneficiade conditiile favorabile de pe piata.

Totusi, cotatiile CDS-urilor (care masoara riscul de default)pentru Romania si-au oprit scaderea, stabilizandu-se la peste 240de puncte de baza, cu putin sub nivelul cotatiilor pentruUngaria.

Cat priveste piata interna, Dragoi spune ca Finanteleintentioneaza sa redeschida o emisiune mai veche de obligatiuni destat in lei pe zece ani, de volum mic, urmand sa ofere titluri cumaturitatea de sapte ani.

"Ne gandim sa venim si cu o emisiune «pura» de obligatiuni pezece ani, dar vom lua decizia in functie de semnalele pe care leprimim in discutiile periodice cu bancile."

Saptamana trecuta, Finantele au reusit sa obtina reducerispectaculoase ale dobanzilor oferite bancilor la titlurile de stat:au emis titluri pe un an la 8,86%, cu 1,14 puncte procentuale subnivelul din decembrie, si obligatiuni pe trei ani la 8%, cu douapuncte procentuale mai ieftin fata de luna precedenta.

De asemenea, Dragoi spune ca Trezoreria statului pregatesteautomatizarea licitatiilor de titluri de stat, in conditiile incare Romania a ramas ultima tara din Europa in care bancile trimitofertele de subscriere prin fax la BNR. "Facem teste pentrutrecerea la sistemul automat, dar nu vad motive de graba pentru cabancile s-au obisnuit cu sistemul actual si se

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO