Bănci și Asigurări

Florin Dănescu, preşedinte executiv ARB: Dacă România ar fi o firmă şi producţia ar fi PIB, cât ar fi ea finanţată prin credit bancar? 25%. O fi bine, o fi rău? Mulţi spun că este bine, dar când te uiţi la media europeană care este 72% începi să îţi pui mari semne de întrebare

Florin Dănescu, preşedinte executiv ARB: Dacă România...

Autor: Mircea Nica

01.11.2023, 17:03 1132

Economia României este finanţată în proporţie de doar 25% prin credit bancar, mult mai puţin faţă de media europeană de 72%, ceea ce ridică mari semne de întrebare a declarat Florin Dănescu, preşedinte executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

“Dacă România ar fi o firmă şi producţia ar fi PIB, cât ar fi ea finanţată prin credit bancar? 25%. O fi bine, o fi rău. Mulţi spun că este bine, dar când te uiţi la media europeană care este 72% începi să îţi pui mari semne de întrebare. Aceleaşi bănci din România sunt şi la nivel european. Atunci unde o fi problema? Dacă ne gândim că în SUA au o intermediere financiară de 212%, poate totuşi creditul acesta bancar este bun”, a spus Dănescu la Conferinţa de prezentare a proiectului Antreprenoriat de top privind creşterea educaţiei financiare a antreprenorilor din România, eveniment la care ZF este partener media.

 

Ce a mai declarat Florin Dănescu:

► Intermedierea financiară este un proiect de care noi ne preocupăm de 9 ani în ARB. Foarte multe lucruri sunt transmise de mult timp şi am înţeles că am greşit pentru că pare că este un scop în sine, în sensul că normal băncile îşi doresc să aibă mai multă creditare în economie, deci mai mult success, mai mult profit, dar în realitate este mult mai complicat.

► Dacă România ar fi o firmă şi producţia ar fi PIB, cât ar fi ea finanţată prin credit bancar? 25%. O fi bine, o fi rău. Mulţi spun că este bine, dar când te uiţi la media europeană care este 72% începi să îţi pui mari semne de întrebare. Aceleaşi bănci din România sunt şi la nivel european. Atunci unde o fi problema? Dacă ne gândim că în SUA au o intermediere financiară de 212%, poate totuşi creditul acesta bancar este bun.

► Poate ar trebui să vorbim că are un preţ mai mare decât în alte locuri, dar preţul mai mare conţine elemente de cost, iar în România pornesc de la infrastructură, la inflaţie, la neperformanţă.

► Dacă ne uităm la cerere, avem o problemă. Avem 30-35% din firmele din România cu capitaluri negative. S-ar putea înţelege că nu au bani să pună 200 lei, dar de fapt sunt miliarde de lei în timp acumulate prin pierderi. De aceea se adună o sumă de valoarea PNRR-ului.

► Creditul bancar aşa cum îl percepm noi este mai ieftin decât alte tipuri de credite.

► Creditul comercial pe care îl luăm noi în România, prin diferenţa de preţ pentru cei care îşi iau acest credit comercial, dacă comparăm cu preţul creditului de la bănci, este criticat, respins, până aflăm că ne finanţăm de 10 ori mai scump, nu ştim asta.

► Creditul comercial este de trei ori mai mare decât cel bancar şi se ridică le 70 mld. euro. Stăm într-un mediu în care ni se transmite prin interese economice altceva. Să vedem lucrurile pe cifre şi să facem schimb de cunoştinţe este important.

► Dacă spunem că intermedierea financiară este mică poate ţinem cont şi de alte lucruri, poate constatăm că legislaţia este neprietenoasă cu domeniul financiar-bancar, care este finanţatorul principal al României, legislaţia se poate restrânge în 50 de iniţiative legislative în 5 ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO