Bănci și Asigurări

Fondul american de investitii Broadhurst a adus 11 mil. $ pentru Libra Bank

29.05.2003, 00:00 125

Prima miscare pe care o vor face noii actionari ai Libra Bank va fi majorarea capitalului social al bancii cu 91 de miliarde lei, astfel incat aceasta va ajunge la 365 miliarde de lei.
De fapt, aceasta majorare era vitala si salveaza practic banca, intrucat Libra nu se incadra in normele impuse de Banca Nationala privind capitalul social minim.
BNR a aprobat la inceputul saptamanii preluarea unui pachet de 54% din Libra de catre un grup de firme controlate de fondul american de investitii Broadhurst.
"Valoarea totala a tranzactiei, cumpararea intregului pachet de 97% din actiunile bancii si majorarea capitalului social al Libra Bank, se ridica la aproape 11 milioane de dolari", a afirmat ieri Andrei Siminel, directorul general al NCH Advisors, administratorul fondului.
In urma majorarii, banca va avea un capital social de 365 de miliarde lei.
Electroparataj a preluat un pachet de 9,5% din actiuni, Romarta Bucuresti - 17,3% si Romportmet - 28,1% din capitalul Libra. Pachetul de actiuni cumparat de cele trei firme detinute de Broadhurst insumeaza 54,9% din capitalul Libra Bank.
"Investitia intr-o banca era singura alternativa, in acest stadiu de dezvoltare, mai ales ca in Romania nu merita sa faci investitie de portofoliu. S-a negociat cu mai multe banci. Alegerea a avut ratiuni de pret, dar si faptul ca este o banca stabila si cu o expunere mica", a mai spus directorul NCH Advisors, carea administreaza fondurile Broadhurst si Lindsell Enterprises Ltd.
 In aprilie 2000, omul de afaceri Viorel Catarama a vandut unui grup de 19 investitori turci si ciprioti pachetul majoritar de actiuni al Libra Bank, de aproximativ 90% din capital, fiecare dintre acestia detinand acum sub 5% din actiuni.
Contractul cu investitorii ciprioti prevede ca dupa operarea majorarii de capital, Broadhurst sa achizitioneze si celelalte actiuni pana la 97% din capitalul bancii. Tranzactia va fi realizata printr-un grup de alte cinci societati - Metex, Valmetex, Winmarkt, Winmarkt Beta si Imsat, pentru care va fi depusa cereare de autorizare de la BNR.
Companiile Metex si Winmarkt sunt detinute de catre societatea de investitii Invington Enterprises Ltd. Detinerile Invington sint garantate de catre agentia guvernamentala americana Overseas Private Investment Corporation (OPIC), destinata incurajarii invetitiilor americane.
Andrei a mai afirmat ca, in afara de vicepresedintele Libra Bank, Cristina Voiconi, toata conducerea bancii va fi schimbata. De fapt, Dan Constantinescu, presedintele bancii in ultimii sase ani, a anuntat ca prefera sa ramana parlamentar , cel putin pana la sfarsitul acestui mandat.
"In urmatoarea perioada voi cauta pentru functia de presedinte al bancii un specialist cu varsta intre 35 si 45 de ani. Trebui sa fie inteligent si mai ales onest", a spus Andrei.
In ceea ce priveste dezvoltarea bancii, directorul NCH Advisors apreciaza ca va fi nevoie de multa precautie. El a adaugat ca valorificarea acestei investitii se va realiza peste 9 - 10 ani.
Libra Bank avea, la sfarsitul anului trecut, active totale in suma de 729 miliarde lei, in timp ce capitalurile proprii se ridicau la 273 miliarde lei.
Volumul total al creditelor acordate de banca a fost la finele lunii martie de 192 miliarde lei, in timp ce depozitele atrase totalizau, la aceeasi data, valoarea de 316 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO