Bănci și Asigurări

Francul elvetian face din leu o moneda exotica la credite

Francul elvetian face din leu o moneda exotica la credite

Click pentru imaginea intreaga

29.10.2007, 19:36 80

Trei dintre cele mai active banci pe zona finantarilor imobiliare, Raiffeisen, Volksbank si OTP, afirma ca imprumuturile in franci elvetieni au ajuns sa reprezinte mai mult de jumatate din sumele acordate lunar clientilor individuali.
"Peste 50% din portofoliul de credite ipotecare noi sunt in franci elvetieni", a declarat pentru ZF Razvan Munteanu, vicepresedintele pe retail al Raiffeisen Bank.
La creditele in franci, dobanzile nominale afisate de banci variaza intre 4% si 5% pe an. In cazul creditelor in euro, cei mai agresivi jucatori au dobanzi intre 5% si 6% pe an.
Munteanu sustine ca nu exista indicii alarmante privind eventualitatea unei deprecieri substantiale a leului fata de francul elvetian, care este destul de bine legat de euro dupa cum ne arata istoria ultimilor ani.
"Diferenta de dobanda se vede cu ochiul liber, riscul de pret este relativ modest si cred ca, pentru ipotecare, francul elvetian este o solutie de finantare mai convenabila."
Gerald Schreiner, presedintele Volksbank, afirma ca 65% din creditele de retail vandute intr-o luna de banca sunt in franci elvetieni.
In ultima perioada, vanzarile lunar de credite ale Volksbank au fost de circa 150 de milioane de euro. Schreiner admite ca, pentru creditele pe termen lung, euro reprezinta o varianta mai sigura, intrucat aceasta va fi deviza in care clientul va obtine venituri dupa ce Romania va adopta moneda unica. Totusi, clientii aleg varianta francilor elvetieni, ignorand avertizarile ofiterilor de credit privind riscurile mai mari, spune seful Volksbank.
"Jumatate din portofoliul de credite de retail este in franci elvetieni, iar ponderea este in crestere. Clientii prefera in continuare sa contracteze credite in aceasta moneda", spune si Gabriel Cretu, director de vanzari divizia de retail in OTP Bank.
La turcii de la Credit Europe, care au introdus in vara alternativa de finantare a investitiilor imobiliare in franci elvetieni, acestea au ajuns sa reprezinte mai bine de 10% din creditele acordate in septembrie.
Primele credite in franci elvetieni au aparut pe piata in urma cu doi ani, odata cu lansarea pe piata de retail a OTP Bank. In prezent, nu mai putin de opt jucatori ofera solutii de finantare cel putin pentru investitiile imobiliare in aceasta moneda. Multi bancheri raman insa critici fata de aceasta varianta de creditare, care presupune un dublu risc de curs valutar, in conditiile in care cotatia leu/franc elvetian depinde atat de evolutia francului fata de euro, pe pietele internationale, cat si cursul leu/euro stabilit la Bucuresti.
Dintre marii jucatori pe piata de retail, doar Raiffeisen a ales sa ofere credite si in franci elvetieni, in timp ce BCR, BRD, UniCredit Tiriac sau Banca Transilvania au ramas la variantele clasice - lei, euro sau dolar. Alternativa francilor elvetieni a aparut in special la jucatorii care cauta cresteri agresive. Maghiarii de la OTP Bank au adus creditele in aceasta moneda cand au demarat operatiunile de retail in toamna lui 2005, iar portughezii de la Millennium Bank au venit de asemenea cu astfel de finantari la debutul din septembrie. In liga celor care vand imprumuturi in franci mai intra Volksbank, Bancpost, Banca Romaneasca sau Credit Europe Bank.
Razvan Munteanu admite ca un client cu un credit ipotecar in franci plateste sume diferite in fiecare luna in functie de rata de schimb pe care o stabileste banca, in functie de cotatiile internationale la care adauga o marja. "Avem o atitudine echilibrata in calcularea pretului. Nu penalizam prin curs clientul", afirma Munteanu.
De asemenea, ramane de vazut care va fi evolutia dobanzii la francul elvetian. Din 2003 si pana in prezent dobanda pe piata internationala (Libor pentru scadenta de 3 luni) a urcat de la 0,3% pe an la 2,78% pe an. In anul 2000, dobanda era de 3,5% pe an. Noi cresteri ale dobanzii pe piata internationala ar putea impinge bancile locale sa scumpeasca aceste credite. Un asemenea scenariu se deruleaza chiar acum la euro, o serie de banci locale recurgand la majorarea dobanzii, dupa ce dobanzile pe pietele internationale au urcat sensibil in ultimul an.
Apetitul consistent pentru credite in franci elvetieni este reflectat si de statisticile BNR. In august, soldul creditelor acordate in alte monede decat leu, euro sau dolar ajunsese la echivalentul a 3,5 mld. lei (ceva mai mult de 1 mld. euro), respectiv de noua ori mai mult decat in aceeasi luna a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO