Bănci și Asigurări

Gabriela Simion, Director general, Revolut România: Creditarea merge foarte bine, dar avem şi aşteptări diferite. Sunt la curent cu ceea ce se întâmplă în piaţă şi cu faptul că în zona de ipotecare piaţa a scăzut din motive obiective, dar în zona de credite de consum merge foarte bine

ZF Bankers Summit 2023, ziua 2

Gabriela Simion, Director general, Revolut România:...

Autor: Mircea Nica

27.06.2023, 15:38 554

Piaţa se confruntă cu o scădere pe zona de credite ipotecare, din motive obiective, dar în zona de consum, creditarea merge foarte bine, a spus Gabriela Simion, Director general, Revolut România, în cadrul Conferinţei ZF Bankers Summit 2023, ziua 2.

“Creditarea merge foarte bine, dar avem şi aşteptări diferite. Sunt la curent cu ceea ce se întâmplă în piaţă şi cu faptul că în zona de ipotecare piaţa a scăzut din motive obiective, care au de aface cu faptul că clienţii au devenit mai îndatoraţi pentru că în zona de ipotecare au avut în general rate variabile, dar în zona de credite de consum merge foarte bine. Am văzut o revenire a pieţei pe ultimul trimestru”, a explicat Gabriela Simion

În ceea ce priveşte businessul Revolut în România, a doua cea mai mare piaţă Revolut din lume, Gabriela Simion susţine că banca funcţionează în model hibrid, ceea ce înseamnă pe de o parte paşaportarea creditelor şi depozitelor pentru a oferi servicii de intermediere financiară clasică şi posibilitatea de a stabili o sucursală în pieţele de interes.

“Diferite modele sunt lansate în funcţie de obiectivele fiecărei companii. Toţi clienţii din România sunt clienţi Revolut, entitate care are licenţă bancară full şi care este reglementată. Din 2019 avem licenţa, s-a renunţat de tot în Europa la licenţa de monedă electronică, tot businessul este pe bancă şi avem două modele. Operăm în modelul hibrid pe de o parte prin paşaportarea creditelor şi depozitelor pentru a putea oferi servicii de intermediere financiară clasică (FoE) şi avem posibilitatea de a ne stabili o sucursală în pieţele care ne interesează, pieţele cele mai mare, printre care şi România, pe care încercăm să o operaţionalizăm şi să o avem gata în trimestrul 1 din 2024.  Banca este profitabilă, sunt 23 mil. euro profit”, a mai adăugat Gabriela Simion.

Ce a mai spus Gabriela Simion, Director general, Revolut România:

În momentul de faţă nu ştiu ce produs bancar nu oferim. Avem segmentul de retail unde avem şi partea de depozite, creditare, crypto, investiţii, trading. Şi avem şi Revolut Busines care se adresează segmentului de companii mici şi mijlocii care oferă o experienţă similară cu cea de retail.

Dacă ne gândim la soluţii comparabile din piaţă, cel puţin din ceea ce cunosc eu, am reuşit să facem pentru zona de IMM-uri ce am făcut pentru retail. Pe lângă partea tranzacţionale, adaugă toate aceste zone de decontare de facturi, partea de payroll, e-commerce, POS-uri.

Suntem extrem de mulţumiţi cu deschiderea clienţilor, iar România este a doua piaţă Revolut din lume. Am ajuns la peste 2,9 milioane de clienţi în România. Dacă mă uit la structura portofoliulu nostru, nu avem numai native digitali, avem şi clienţi mai maturi din segmentul 45-65 de ani

Licenţa bancară este paşaportată din Lituania. Nu numai la autorităţile locale, aici vorbim de BNR, dar şi de alte autorităţi locale, care de exemplu au trebuit să facă modificări interne pentru a putea accepta o entitate nerezidentă care vine să de credite în România. A fost un efort de ambele părţi. Pe lângă licenţa europeană Revolut a ales să aibă 10 sucursale locale în Europa, unele dintre ele sunt deja operaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO