Bănci și Asigurări

Garanti Bank: Ne-am atins inca din iulie tintele de crestere pe tot anul, pentru ca nu am avut concurenta

Garanti Bank: Ne-am atins inca din iulie tintele de crestere pe tot anul, pentru ca nu am avut concurenta

Murat Atay, director general al Garanti Bank: Pe creditare planificasem o crestere cu 25%, dar acum am revizuit-o la 40%. Am derulat campanii de creditare tot anul si am fost printre primii care am redus dobanzile. In primavara eram singurii care promovam credite, acum concurenta incepe sa revina.

08.10.2009, 23:29 62

Garanti Bank, sucursala locala a unuia dintre cele mai marigrupuri financiare din Turcia, dar cu operatiuni inca reduse inRomania, si-a revizuit in crestere planul pentru 2009, dupa ce si-aatins tintele propuse inca din iulie, pe fondul concurentei scazutepe zona de creditare.

"Pe creditare planificasem o crestere cu 25%, dar acum amrevizuit-o la 40%. Am derulat campanii de creditare tot anul si amfost printre primii care am redus dobanzile. In primavara eramsingurii care promovam credite, acum concurenta incepe sa revina",spune Murat Atay, care a preluat de la inceputul anului conducereasucursalei locale a grupului Garanti.

Portofoliul de credite al bancii a urcat de la 350 de milioanede euro in decembrie la 460 de milioane de euro in prezent,respectiv cu 31%.

"Finantarile pe care bancile le primesc de la actionarii lorstraini s-au restrans. Dar grupul nostru are exces de lichiditatiin Turcia si am putut sa sustinem cresterea aici", afirma Atay.

Cresterea pe creditare a fost sustinuta in special de zona deretail.

"Am ajuns sa atragem in fiecare luna aproximativ de 10.000 declienti, majoritatea fiind persoane fizice sau firme mici simijlocii. Primim multe cereri de la clienti sa le refinantamdatoriile la alte banci, dar ii analizam foarte atent", spune Atay.El afirma ca managementul grupului turc a luat masuri inca de lainceputul lui 2008 pentru a se proteja de criza, astfel incat inprezent lichiditatea este confortabila, iar ponderea creditelorneperformante, foarte redusa.

Totusi, Atay nu a dorit sa precizeze nivelul ponderii creditelorneperformante la nivel local.

In prezent portofoliul de clienti al bancii a ajuns la 120.000,fata de 40.000 in decembrie 2008.

Cresterea numarului de clienti a adus si o dublare adepozitelor, care au ajuns la 200 de milioane de euro.

"Pe depozite cresterea a venit in special de la marile companii,apoi de la persoane fizice. Firmele mici si mijlocii au avut ocontributie redusa", precizeaza Atay.

Expansiunea afacerilor a fost sustinuta si de deschiderea acinci noi unitati anul acesta, numarul total ajungand la 50. Panala sfarsitul anului va deveni operationala inca o unitate.

"Suntem inca in perioada de investitii, iar rezultatul net esteo pierdere, desi din ce in ce mai mica. Ne mentinem planul ca inmai putin de doi ani sa trecem pe profit", anticipeaza Atay.

Cardul de credit, produsul vedeta

Principalul produs prin care turcii atrag clienti pe piatalocala este cardul de credit Bonus Card. Produsul a fost lansat inurma cu doi ani, iar portofoliul a ajuns acum la 70.000 de unitati.Pe langa cardurile de credit, banca mai are emise si 30.000 decarduri de debit.

Garanti a instalat 4.000 de POS-uri la comercianti, avand cu oparte dintre ei si parteneriate in cadrul programului pentru cardulde credit Bonus Card, prin care clientii primesc discounturi lacumparaturi. Reteaua de ATM-uri a bancii a ajuns la 70 de aparate,iar pana la sfarsitul anului vor fi instalate inca 30. In plus,Garanti le permite clientilor sai sa retraga fonduri de la oricebancomat din tara in aceleasi conditii, neaplicand comisioane maimari pentru utilizarea automatelor altor banci. "Oamenii tot aunevoie de bani si vin si cer credite", spune Atay. De altfel, bancava continua sa deruleze campanii de creditare pe retail, dar vaincepe sa promoveze si vanzarea incrucisata de produse deasigurari, in colaborare cu firme de asigurari.

"Daca un client achizitioneaza mai mult de doua produse, devinefidel. Si atunci este si mai profitabil." La Garanti, pe mediefiecare client are achizitionate aproape trei produse.

Ne mentinem strategia

Garanti este in proces de obtinere a licentei bancare de la BNR,urmand sa activeze ca o banca locala, insa aceasta nu va aduceschimbari in strategia de dezvoltare, spune Murat Atay. In august,Garanti Bank a primit aviz de constituire, iar urmatorul pas esteobtinerea avizului de functionare.

"Strategia nu se va schimba odata cu obtinerea licentei bancarelocale." Atay nu a oferit insa mai multe detalii privind stadiulprocesului.

Garanti are o colaborare pe partea de distributie a cardurilorde credit si a creditelor de nevoi personale cu filiala locala a GEMoney, in conditiile in care cele doua institutii au actionariatcomun. Gigantul american GE Money si grupul turcesc Dogus detin incomun grupul Garanti si operatiunile GE Money din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO