Bănci și Asigurări

Garantia statului la Prima Casa a ajuns sa valoreze 50 de euro pe luna

Garantia statului a ajuns sa valoreze 50 de euro pe luna
22.02.2010, 23:05 281

Rata la un credit ipotecar contractat prin programul "Primacasa" ajunge sa fie doar cu 23% mai mica decat cea la un creditcontractat in conditii standard, desi bancile primesc garantiastatului ca isi recupereaza banii daca clientul ajunge inincapacitate de plata, astfel ca nu isi asuma practic niciun risc.O medie a celor mai bune cinci oferte de creditare prin "Primacasa" pentru un credit de 40.000 de euro, rambursabil in 30 de aniajunge la 205 euro lunar, potrivit datelor portaluluiwww.conso.ro.

In cazul celor mai bune cinci oferte de credite in conditiistandard, rata medie este de 253 de euro lunar, adica cu numai 23%mai mult. In vara trecuta, rata la un credit contractat in conditiistandard urca spre 300 de euro, bancile transmitand catre clientiprimele mai mari de risc pe care trebuia sa le plateasca celor dela care imprumutau fonduri.

Bancherii nu se gandesc insa deocamdata sa ieftineasca creditelevandute cu garantia statului, desi admit ca in prezent conditiilepe pietele financiare sunt mult mai bune decat in vara trecuta.

"Clientii inca apreciaza bonificatia de dobanda oferita deprogram in ciuda duratelor mai lungi de finalizare a dosarelor",spune Lucian Cojocaru, directorul comercial al retelei BRD-SocGen.In cazul BRD, a doua mare banca de pe piata, diferenta intre rateeste chiar mai mica: 218 euro lunar in "Prima casa" si respectiv255 de euro in conditii standard, adica numai 17%. Cojocaru spuneca dobanzile la ipotecarele standard au scazut considerabil dinvara trecuta, in conditiile in care si situatia de pe pietelemonetare (locala dar si internationala) s-a imbunatatit, astfel cabancile au acces la fonduri mai ieftine.

La un credit cu garantii guvernamentale clientul trebuie saaduca un avans de numai 5%, fata de 20%, cat cer bancile inconditii standard. Totusi apar si restrictii suplimentare, inprincipal cerinta de a nu fi detinut anterior o casa.

In vara trecuta, bancherii au cerut garantia statului pentru aacorda credite ipotecare, in conditiile in care preturile pe piataimobiliara erau in cadere libera, iar valoarea garantiilor erapractic imposibil de stabilit. Statul a fost de acord sa oferegarantii de pana la 60.000 de euro, dar a cerut bancilor saplafoneze dobanzile la cel mult 4 puncte procentuale pesteindicatorul Euribor la creditele in euro, respectiv la 2,5 puncteprocentuale peste Robor, la finantarile in lei.

Astfel, dobanda anuala efectiva la un credit in euro in cadrulprogramului era atunci in jurul nivelului de 5% pe an, fata de9%-11%, la creditele standard. Rata la un credit in conditiistandard urca atunci la 300 de euro. Acum dobanda anuala efectivala creditele standard a coborat spre 6%-7% pe an.

"Nu cred ca mai pot scadea marjele in programul «Prima casa».Dobanda coboara sub 5% pe an, un nivel foarte scazut", spuneGabriela Nistor, director executiv retail la Banca Transilvania, unalt jucator de top.

In cadrul programului "Prima casa" statul a acordat din augustanul trecut si pana in februarie garantii de 600 de milioane deeuro, pentru 14.000 de dosare. Aceasta a fost practic si crestereasoldului creditului ipotecar de anul trecut, in timp ce creditul deconsum a inregistrat o scadere. Bancherii spun ca programulguvernamental a adus oameni in sucursale, dupa ce in prima parte aanului vanzarile se prabusisera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO