Bănci și Asigurări

Garanţii de stat de 275 mil. euro pentru credite prin programul „Mihail Kogălniceanu” pentru IMM-uri

Autor: Ciprian Botea

03.02.2012, 00:00 223

Statul va aloca pentru anul acesta garanţii de 1,2 miliarde de lei (echivalentul a 275 mil. euro) pentru finanţările acordate prin programul "Mihail Kogălniceanu" pentru IMM-uri, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Firmele cu o cifră de afaceri mai mică de 50 mil. euro pot accesa linii de finanţare de maximum 125.000 de euro, iar 70% din dobândă este subvenţionată de stat.

Banii nu pot fi utilizaţi însă în orice mod doreşte beneficiarul, aşa cum se întâmplă în cazul unei linii de credit clasice, fiecare cheltuială trebuind justificată cu documente. Liniile de finanţare acordate prin program nu pot depăşi 50% din cifra de afaceri pe ultimele 12 luni, iar dacă firma are şi alte facilităţi de credit, valoarea este limitată la 30% din cifra de afaceri.

Programul, care a demarat în toamna anului trecut şi a fost conceput ca o măsură de relansare a economiei, a avut un început greoi, iar până la jumătatea lunii trecute fuseseră vândute numai 300 de credite. Guvernul estima în septembrie că s-ar putea da circa 4.000 de credite în patru luni de la start.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO