Bănci și Asigurări

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: Dobânzile au crescut brusc şi datorită colectării neaşteptat de bune a taxelor. Se vor atenua

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: Dobânzile au crescut...

Autor: Dan Straut, Mediafax

03.10.2017, 16:08 6063

„Raportul între creditele cu dobândă fixă şi creditele cu dobândă variabilă - care include şi indicele ROBOR - a crescut în favoarea celor cu dobândă variabilă, şi de aici sensibilitatea aceasta faţă de indicatorul ROBOR (...) Performanţa mai bună în colectarea impozitelor a avut o anumită contribuţie la creşterea ROBOR”, a explicat guvernatorul.

Mugur Isărescu a arătat că deciziile privind ROBOR se iau dimineaţa, la ora 11.00, pentru a doua zi, astfel că mâine se vor vedea efectele deciziilor de azi. Iar creşterea de azi a ROBOR (care a ajuns la 1,8% pentru 3 luni) este efectul deciziilor de ieri, de aceea nu a scăzut marţi.

Referitor la întâlnirea avută cu ministrul Finanţelor, guvernatorul BNR a precizat că „n-au intervenit lucruri spectaculoase, mai degrabă a fost o lămurire”, precizând că oficialul Finanţelor a participat „la o şedinţă cu directorii executivi din BNR, nu la şedinţa Consiliului de Administraţie al băncii centrale”.

Revenind la gestionarea indicatorului ROBOR, Mugur Isărescu a precizat: „Au fost mai mulţi factori care s-au suprapus accidental, dar am mai spus şi anterior că creşterea dobânzilor este inevitabilă. Mişcările acestea bruşte vor fi evitate, prin asigurarea de lichiditate de către banca centrală. Veţi vedea că aceste creşteri se vor atenua la fel de repede cum au apărut (...) dobânzile se vor plimba în jurul a 1,75%”.

 

În şedinţa din 3 octombrie 2017 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:
- Menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an;
- Menţinerea rezervelor minime obligatorii ale băncilor comerciale pentru creditele în lei şi în valută;
- Gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar;
- Îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/-1,25 puncte procentuale, de la +/-1,50. Astfel, începând cu 4 octombrie 2017, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit creşte la 0,50 la sută, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se reduce la 3,00 la sută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO