Bănci și Asigurări

Guvernul nu modifică Ordonanţa privind creditele pentru consumatori

22.08.2010, 23:57 33

Guvernul nu intenţionează să aducă modificări Ordonanţei deUrgenţă nr. 50/2010 privind creditul pentru consumatori, spun sursecitate de Mediafax, deşi bancherii şi chiar BNR atenţionează căaplicarea noilor prevederi pentru creditele aflate în derulare arputea destabiliza sistemul bancar.
"Angajamentul de a nu fi aplicate retroactiv prevederile din OUG 50privind creditele consumatorilor a fost păstrat în scrisoarea deintenţie negociată cu FMI, dar Guvernul nu are niciun motiv sămodifice legislaţia, pentru că nu este vorba de retroactivitate.Legislaţia a primit avizul că nu încalcă nicio prevedere a UE", audeclarat surse guvernamentale, citate de Mediafax. Bancherii se temcă vor suferi pierderi de sute de milioane de euro pentru că, înforma actuală, Ordonanţa îi obligă să micşoreze dobânzile lacreditele în derulare prin aplicarea marjelor prevăzute încontractele semnate cu clienţii, dar nu peste un indicator propriu,aşa cum au stabilit iniţial, ci peste indicatorii independenţi -Robor sau Euribor, aflaţi la niveluri considerabil mai mici.
Ziarul Financiar organizează astăzi o dezbatere pe tema aplicăriiOrdonanţei, la care vor participa Constantin Cerbulescu,preşedintele Autorităţi Naţionale pentru Protecţia Consumatorului -instituţia care a promovat noile reglementări, Nicolae Cinteză,şeful Supravegherii din BNR, Sergiu Oprescu, preşedintele AlphaBank şi vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor, dar şioamenii de afaceri Dan Şucu şi Radu Timiş. Urmăriţi dezbaterea îndirect de la ora 12.00 pe www.zf.ro.
În condiţiile în care Guvernul nu intenţionează să modificeOrdonanţa nr. 50/2010, bancherii îşi pun speranţa că vor obţinecâştig de cauză în Parlament, care va lua în discuţiereglementările în luna septembrie.
"Dacă Executivul nu va veni cu modificări, nu cred că o să vedeţiparlamentari care să propună schimbarea legislaţiei în defavoareapopulaţiei. Este un risc de imagine, unul electoral", mai spunsursele citate de Mediafax.

Clienţii nemulţumiţi se asociază în lupta cubăncile

Printre cei mai activi sunt clienţii Volksbank, a treia bancălocală după activele deţinute, care a fost implicată în ultimii aniîn mai multe scandaluri privind aplicarea unor comisioane pentrucreditele vândute sau modificarea dobânzilor. Peste 400 de clienţiai băncii au aderat la un forum şi încearcă să organizeze oîntâlnire la sfârşitul acestei luni în Capitală, în urma căreia sădemareze un proces în instanţă împotriva băncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO