Bănci și Asigurări

Incasarile AIG Life: 14,8 mil. euro in 2003

23.01.2004, 00:00 28



Compania de asigurari AIG Life a avut anul trecut incasari din prime de 556,5 miliarde lei (16,7 mil. $, 14,8 mil. euro) in crestere in dolari cu peste 60% fata de anul anterior. In euro, cresterea a fost de 41%.



"Ne-am depasit obiectivul de a atinge un portofoliu de 140.000 de polite la sfarsitul anului", a declarat Theodor Alexandrescu, director de marketing si vanzari in cadrul companiei. La sfarsitul anului anterior, compania atinsese un numar de 96.000 de polite vandute.



Durata medie a contractelor de asigurari incheiate de companie este de circa 20 ani, iar media de varsta a clientilor este de circa 33 de ani. Cele mai vandute produse au fost anul trecut cele cu capitalizare sau asigurari mixte de viata. Aceste asigurari dau posibilitatea contractantului sa primeasca suma asigurata in caz de deces si suma asigurata plus o participare la profit in caz de supravietuire. In tarile dezvoltate, cea mai vanduta polita este de regula asigurarea simpla de deces, de zece ori mai ieftina decat cea mixta, dar care nu acopera decat riscul de deces.



In pofida cresterii vanzarilor, AIG Life a avut in 2003 un numar constant de agenti, 1400. "Agentii nostri s-au maturizat, asa incat productivitatea lor a crescut", a explicat Alexandrescu.



Reprezentantul AIG Life estimeaza cota de piata a companiei pentru 2003 la "peste 9%", fata de 8% (la prime brute subscrise) in 2002. In acel an, compania americana a fost depasita din acest punct de vedere de ING Nederlanden (56% cota de piata, dar cu primele subscrise din asigurari de accidente si boala - clasa de face parte din categoria asigurarilor generale - incluse) si Asirom (10,5% cota de piata, dar care a raportat doar prime brute incasate).



Dupa datele de pe primele noua luni ale anului trecut, cota AIG Life a fost depasita in 2003 pe piata primelor brute subscrise si de Omniasig Asigurari de Viata. "Este posibil, dar nu si la nivelul primelor brute de asigurari incasate", a sustinut Alexandrescu.



El a afirmat ca AIG Life ar avea o pondere mai mare a primelor incasate in total subscrise, pentru ca o mare parte din contracte sunt cu prima unica sau semestriala.



Prima bruta subscrisa este cea asumata a fi platita de catre contractantul asigurarii pe anul care incepe din ziua semnarii politei, iar cea colectata este suma efectiv incasata de catre asigurator. Cu cat primele, care pot fi platite esalonat, sunt incasate in rate mai putine de-a lungul anului de asigurare, cu atat nivelul primelor subscrise se apropie de cel al primelor incasate. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO