Bănci și Asigurări

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA a ajuns în luna mai la 47 de puncte

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA a ajuns...
23.06.2013, 15:56 358

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a continuat să se îmbunătăţească în luna mai, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele 12 luni, de 47 de puncte.

Indicatorul evaluează previziunile analiştilor financiari membri ai CFA România cu privire la starea actuală a economiei, dar şi perspectivele pentru următoarele 12 luni. În luna martie indicatorul de încredere era la 33,8 de puncte, iar în aprilie a urcat la 44 de puncte.

“Deşi rămâne încă în teritoriu negativ, aceasta este valoarea cea mai ridicată înregistrată în ultimele 12 luni. Evoluţia indicatorului a fost datorată îmbunătăţirii indicatorului de anticipaţii. Indicatorul condiţiilor curente a fost de 28,8, iar indicatorul anticipaţiilor a înregistrat valoarea de 56,3”, potrivit informaţiilor transmise de CFA România.

Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a şase întrebări cu privire la condiţiile curente referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii şi anticipaţii, pentru un orizont de timp de un an. 

În ceea ce priveţte evoluţia cursului de schimb sondajul evidenţiază continuarea majorării anticipaţiilor de apreciere a leului. Analiştii chestionaţi văd cursul la 4,400 peste şase luni (faţă de 4,450 în sondajul anterior) şi la 4,450 peste 12 luni.

În ceea ce priveşte evoluţia cursului de schimb leu/euro, valorile mediane ale anticipaţiilor au consemnat pentru orizontul de şase luni o valoare de 4,4 (similară cu cea înregistrată în exerciţiul anterior), iar pentru 12 luni de 4,4 (faţă de 4,45 în luna anterioară).

Activitatea economică a dat semnale de revigorare în primele luni ale anului, iar analiştii au îmbunătăţit sau se pregătesc să majoreze estimările privind creşterea PIB din acest an spre 2% sau chiar peste, în ipoteza unui an agricol bun. Creşterea economică din primul trimestru, de 2,1%, a surprins plăcut, depăşind cu mult aşteptările analiştilor. Vestea bună pentru România  a venit în contextul în care UE a reintrat în recesiune în T1, în timp ce zona euro a continuat să se afunde în recesiune pentru al şaselea trimestru consecutiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO