Bănci și Asigurări

Inflaţia din zona euro a scăzut în noiembrie la minimul ultimilor cinci ani

Inflaţia din zona euro a scăzut în noiembrie la...

Autor: Florentina Dragu

28.11.2014, 16:21 381

Rata inflaţiei a coborât la 0,3%, de la 0,4% în octombrie. Este pentru a treia lună începând din august când inflaţia scade la 0,3%.

"Problema dezinflaţiei devine tot mai stringentă pe măsura trecerii timpului. Revizuirea în scădere a prognozelor BCE privind inflaţia şi a celor privind creşterea economică vor fi factorii principali care vor sta la baza unei decizii de extindere a programelor de achiziţii de active", a declarat Colin Bermingham, economist al BNP Paribas, sucursala din Londra.

Potrivit datelor Eurostat, preţurile la energie au scăzut cu 2,5% în noiembrie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în timp ce preţurile pentru produsele alimentare şi cele din tutun au crescut cu 0,5%. Tarifele pentru servicii au avansat cu 1,1%.

"Singurul motiv de consolare pentru BCE, şi nu este unul foarte puternic, este că scăderea inflaţiei din noiembrie s-a datorat exclusiv preţurilor la energie", a spus Howard Archer, ecomist-şef al IHS Global Insight din Londra.

Rata inflaţiei din zona euro a rămas de mai bine de un an sub 1%, jumătatea ţintei pe termen mediu asumată de BCE, de puţin sub 2%. În septembrie, banca centrală a estimat că inflaţia medie anuală va fi de 1,1% în 2015 şi de 1,4% în 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO