Bănci și Asigurări

Întoarcere în timp. Ponderea creditului privat în PIB a coborât sub 30%

Întoarcere în timp. Ponderea creditului privat în PIB...

Autor: Claudia Medrega

25.07.2016, 00:07 1041

Sectorul bancar a continuat să se îndepărteze de rolul de asigurare a intermedierii financiare prin acordarea de credite, ponderile activelor bancare şi împrumuturilor private în PIB coborând sub nivelurile de dinainte de aderarea României la Uniunea Europeană (UE). Nivelul intermedierii financiare continuă să fie subdimensionat nu doar în raport cu cel din zona euro, ci şi faţă de cel din ţările din regiune.

România a fost în ultimii ani codaşa Europei în privinţa gradului de intermediere financiară, având cele mai scăzute ponderi în PIB ale activelor bancare şi creditelor. Ponderea creditului privat în PIB a revenit la nivelul de dinainte de 2007, coborând sub 30%.  Iar ponderea activelor bancare în PIB a scăzut sub 60%.

Deşi băncile din zona euro controlează circa 80% din siste­mul bancar, România nu numai că nu s-a apropiat, ci s-a înde­părtat în anii de criză de nivelul de intermediere din zona euro. Intermedierea financiară „indirectă“ în România este de aproximativ 3,5 ori mai mică faţă de cea din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO