Bănci și Asigurări

Intrările în rezervele valutare la BNR: ­5,7 mld. euro în ianuarie, şi ca urmare a împrumutului extern al statului, de 3,7 mld. euro. Ieşirile de valută: 4 mld. euro, inclusiv rambursarea unor bonduri în dolari, de echivalentul a 693 mil. euro

Intrările în rezervele valutare la BNR: ­5,7 mld. euro...

Autor: Cristina Bellu

05.02.2024, 00:00 168

În rezervele valutare la BNR au intrat în cursul lunii ianuarie 5,66 mld. euro, reprezentând inclusiv sumele rezultate din emisiunile unor euroobligaţiuni ale Ministerului Finanţelor în dolari americani în valoare nominală totală de aproximativ 3,67 mld. euro, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor, alimentarea contului Comisiei Europene, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; şi altele.

În paralel, ieşirile din rezervele BNR au fost de 4 mld. euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută, inclusiv rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în dolari americani a Ministerului Finanţelor în sumă de aproximativ 693 mil. euro şi altele. 

În rezervele valutare la BNR au intrat în cursul lunii ianuarie 5,66 mld. euro, reprezentând inclusiv sumele rezultate din emisiunile unor euroobligaţiuni ale Ministerului Finanţelor în dolari americani în valoare nominală totală de aproximativ 3,67 mld. euro, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor, alimentarea contului Comisiei Europene, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; şi altele. În paralel, ieşirile din rezervele BNR au fost de 4 mld. euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută, inclusiv rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în dolari americani a Ministerului Finanţelor în sumă de aproximativ 693 mil. euro şi altele.

Rezervele valutare la BNR au crescut în luna ianuarie cu 1,64 mld. euro, până la 61,4 mld. euro, faţă de nivelul de 59,7 mld. euro de la finalul anului 2023, a anuntat BNR. Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 6,26 mld. euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 ianuarie 2024 au fost de 67,7 mld. euro, faţă de circa 66 mld. euro la 31 decembrie 2023. Plăţile scadente în luna februarie 2024 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 825 mil. euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO