Bănci și Asigurări

Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen: România are o impredictibilitate la nivel legislativ, care se reflectă în preţuri. Nota de plată nu o achită investitorul, ci consumatorul final

Autor: Ştefan Stan

06.05.2014, 00:07 353
 
 

Creşterea vânzărilor cu amă­nuntul cu 9% este cea mai bună veste pentru economie din ultimele 3-4 luni, semn că cererea in­ternă îşi revine şi va avea o contribuţie mare la activitatea economică, a declarat la ZF Live Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen.

„Dacă economia a crescut până anul trecut în special pe partea de cerere externă, cererea internă performând destul de slab, la fel şi investiţiile, anul acesta avem o acce­lerare puternică a vânzărilor cu amănuntul, ceea ce arată clar că partea de cerere internă în zona de consum recuperează şi creează premise pentru o creştere economică mult peste aşteptările iniţiale“, a spus Ionuţ Dumitru.

În timpul crizei, depozitele la bănci au crescut mult fără ca veniturile să aibă o creştere semnificativă, ceea ce înseamnă că românii preferau să economisească în loc să consume. În prezent, vorbim de dobânzi la depozite de aproximativ 2%, descurajante pentru economisire, iar oamenii decid să cheltuiască mai mult, după o perioadă lungă în care şi-au înfrânat această tentaţie.  „Economia creşte, dar decelerează. Oa­menii continuă să economisească, dar mai puţin, mai degrabă scot o parte din dobândă şi decid să consume. Deja vorbim de cinci ani de criză în care oamenii şi-au înfrânat tentaţia de a consuma şi cheltui“, a spus Ionuţ Dumitru.

Deşi vânzările cu amănuntul au crescut în primul trimestru cu 9%, la buget nu s-a strâns nimic în plus faţă de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO