Bănci și Asigurări

Isarescu a mai identificat un atac la democraţie: "Ne-am jucat prea mult cu macrostabilitatea în ultimii 20 de ani şi ne-am creat probleme"

Isarescu a mai identificat un atac la democraţie: "Ne-am...

Autor: Raluca Ghinea

24.07.2013, 12:36 1511

"Cred că obiectivul principal al României pentru perioada următoare este o creştere economică moderată, echilibrată, sustenabilă, o creştere economică care creează locuri de muncă. (...) Faţă de trecut, cuvântul sustenabilitate este esenţial, ne trebuie o creştere economică pe o perioadă cât mai îndelungată, o echilibrare a resurselor şi politicilor. Dacă accelerăm creşterea economică în perioadele pre-electorale nu facem decât să grăbim declinul în perioadele post-electorale", a afirmat guvernatorul la dezbaterea "Mugur Isărescu şi invitaţii săi" organizată la BNR pe tema perspectivei economiei româneşti.

El apreciază că un dezechilibru major în ultimii 20 de ani s-a creat în privinţa raportului între pensionari şi angajaţi, o soluţie fiind creşterea numărului de contribuabili la bugetele de asigurări sociale.

Totodată, şeful băncii centrale spune că este dezirabil un ciclu lung de dezvoltare economică, cu cât mai puţine declinuri, fiind de preferat o creştere economică de 4% pe termen mai lung, "dacă atât poate economia", decât un avans de 7% pe o perioadă de câţiva ani.

"Avem două nuanţe faţă de trecut: trebuie să punem accent pe stabilitate economică, am discutat cu oamenii de afaceri, toţi vor stabilitate şi încredere, sunt cuvintele cheie. (...) Al doilea accent este pe resursele interne, nu mă refer aici doar la resursele naturale, ci şi la forţa de muncă", a afirmat Isărescu.

Guvernatorul consideră că ar trebui pus accentul pe macrostabilitate, chiar dacă acest termen pare erodat şi mulţi s-au plictisit de el, întrucât acest obiectiv n-a fost dus niciodată până la capăt sau a fost încălcat în anumite momente.

"Accentul ar trebui să fie exact pe macrostabilitate, pentru că n-am dus-o niciodată la sfârşit sau dacă am mers cu ea la un moment dat am considerat s-o încălcăm, ne-am jucat prea mult cu ea în ultimii 20 de ani şi ne-am creat probleme. Lipsa de macrostabilitate afectează democraţia, aşadar primul accent pentru viitor este niciun pas înapoi de la macrostabilitate în următorii 10-20 de ani. De altfel, nici nu există creştere economică într-un cadru instabil", a spus Isărescu.

Accentul privind resursele interne se referă la resurse naturale, forţa de muncă, dar şi economisirile interne, care s-au refăcut "în bună măsură" comparativ cu anii '90.

Guvernatorul a precizat că economisirile interne nu intră în conflict cu investiţiile străine, ci sunt complementare.

Totodată, şeful băncii centrale şi-a exprimat regretul că terenurile agricole nu sunt introduse "cum trebuie" în circuitul economic şi financiar, nefiind luate în calcul ca garanţii de către bănci pentru credite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO