Bănci și Asigurări

Isarescu: Doar panica ar putea sa afecteze bancile locale

Isarescu: Doar panica ar putea sa afecteze bancile locale
28.09.2008, 17:52 37

O complicare a crizei de pe pietele financiare internationale ar putea sa afecteze procesul de adoptare a monedei unice in 2014, insa sistemul bancar local nu va fi afectat direct, a aratat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR intr-o conferinta sustinuta in fata studentilor la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.
Pana la problema adoptarii euro, Isarescu este mai preocupat de lipsa reformelor structurale pe plan intern - in special in domeniul pietei muncii - si de riscul unei relaxari a politicii fiscale pe final de an.
"E prematur sa vedem toate detaliile crizei financiare si impactul asupra Romaniei pana in 2014. Potentialul crizei este destul de mare si s-ar putea ca o buna parte din elementele care dau configuratia sistemului mondial din prezent sa se schimbe pana atunci. Nu sunt prezicator. Este posibil", a aratat Isarescu, ca raspuns la o intrebare privind adoptarea euro.
El a subliniat ca aceasta criza nu a afectat direct Romania, nu pentru ca sistemul financiar ar fi primitiv, ci pentru ca bancile romanesti s-au ferit de produsele "toxice", inclusiv datorita normelor mai severe ale BNR. "Pe de alta parte, nu aveau nevoie sa caute asemenea produse sofisticate, intrucat piata romaneasca, in plina expansiune, oferea suficiente oportunitati de castig din produse clasice. Indirect insa, efectul exista, fiind vorba de panica. Indirect, oricand pot sa apara efecte", a spus Isarescu.
Potrivit acestuia, BNR se afla in alerta pentru a atenua aceste efecte negative.
"Daca e vorba numai de zvonuri, vom lua masuri de calmare a publicului", a spus guvernatorul BNR. Isarescu a aratat de altfel ca BNR a decis joia trecuta sa mentina dobanda la 10,25% pe an si pentru a da un semnal ca sistemul bancar local nu este afectat de problemele de pe pietele internationale.
In opinia guvernatorului, problemele de pe piata creditelor ipotecare americane a fost generata de lipsa reglementarilor, inclusiv inexistenta unor cerinte de capital similare acordului Basel utilizat pe plan european.
"Pana la urma, intreaga situatie a fost generata de incalcarea unor principii bine statuate - am putea spune chiar de 'suspendarea' bunului-simt - sub imperiul setei de profit din nimic", considera guvernatorul. Bancile austriece si cele elene - care domina prin subsidiarele lor sistemul local - nu au anuntat, cel putin pana acum, probleme importante legate de expunerile pe piata americana.
In ceea ce priveste politica fiscala, Mugur Isarescu spera ca deficitul bugetar din acest an sa fie sub 3% din Produsul Intern Brut (PIB) si ar fi vrut ca acesta sa fie mai redus.
Isarescu a mai vorbit la Cluj despre necesitatea ca mediile universitare sa se implice, ca "voci neutre", in dezbaterile economice. Guvernatorul a reluat discutiile privind protectia "exagerata" a fortei de munca, in conditiile in care somajul se apropie de 3%, iar riscul unor disponibilizari masive nu mai exista. Totodata, Isarescu a aratat ca modelul Irlandei ar putea fi studiat ca un exemplu de mix "coerent" de politici economice, unde stimularea investitiilor a fost corelata cu educarea fortei de munca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO