Bănci și Asigurări

Isărescu i-a chemat pe şefii băncilor să discute despre finanţarea statului

Isărescu i-a chemat pe şefii băncilor să discute despre finanţarea statului

Autor: Voican Razvan

17.11.2010, 18:47 35

Banca Naţională intermediază din nou relaţia dintre băncile maride pe piaţă şi Ministerul Finanţelor şi a convocat astăzipreşedinţi de instituţii de credit şi şefi de trezorerii pentru adiscuta soluţii prin care statul să poată obţine banii necesaripână la sfârşitul anului. O tranzacţie importantă va firefinanţarea obligaţiunilor în euro de 1,4 mld. euro care ajunge lascadenţă pe 29 noiembrie.

BNR şi Ministerul Finanţelor au vrut să vadă care sunt aşteptărilede preţ şi maturitate la care se aşteaptă bancherii. Ar putea filansată o nouă emisiune, de data aceasta cu scadenţa la treiani.

Pentru ultima parte a anului Ministerul Finanţelor nu are altăsoluţie decât împrumuturile de pe piaţa locală, pentru că programulde finanţare externă a fost amânat, iar alţi bani de la UE nu maivin până cel puţin la sfârşitul lui ianuarie 2011.

Deja statul a început să cedeze la presiunea creşterii dobânzilorla lei, peste pragul de 7% apărat timp de mai multe luni. Discuţiade azi de la BNR a avut în vedere tocmai moderarea acestei presiunicare riscă să mărească periculosc costurile cu dobânzile, cu impactasupra deficitului bugetar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO