Bănci și Asigurări

Isărescu: Noi am redus dobânda, dar băncile, ioc

Isărescu: Noi am redus dobânda, dar băncile, ioc

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

30.11.2010, 23:58 59

Guvernatorul Mugur Isărescu crede că băncile centrale se vorimplica tot mai mult în economia reală, pentru a asigurastabilitatea financiară, dar şi cadrul de transmisie a mecanismelorde politică monetară, unde a dat ca exemplu majorarea dobânzilor labănci în contrast cu evoluţia ratei BNR.

"S-a spus foarte bine că nu e treaba unei bănci centrale săintre chiar atât de adânc în economia reală. De ce o facem noi şide ce o vom face chiar mai apăsat în perioada următoare, inclusivprin sucursale? (...) Avem un motiv foarte serios. Nu e vorba doarde o uşoară reorientare. Izolarea asta sau departajarea unei băncicentrale de economia reală o să înceapă să se estompeze. Nu ştimcum va arăta o bancă centrală în următorii şapte ani", a începutIsărescu discursul la un seminar pe tema fondurilor europene,organizat la BNR de ziarul Economistul.

De la începutul anului 2009 BNR a redus dobânda de politicămonetară cu patru puncte procentuale, aducând-o la un minim istoricde 6,25% pe an. Cu toate acestea, creditele în lei pentrupopulaţie, dar şi pentru companii, sunt acum aproape de nivelul lacare se aflau înainte de debutul crizei, bancherii invocândcreşterea costului riscului (provizioanele făcute pentru crediteleneperformante), care a contrabalansat ieftinirea finanţării.

Prin statul său, Banca Naţională nu se poate implica direct înfinanţarea statului sau a companiilor private, acţionând doar ca"împrumutător de ultimă instanţă" pentru băncile comerciale, carepot obţine lichidităţi prin scontarea titlurilor de stat pe care ledeţin.

Banca Naţională operează în prezent o reţea de 19 sucursalejudeţene, din care cinci - cele din Bucureşti, Cluj, Timişoara şiIaşi - au un rol activ în operaţiunile de gestionare a numeraruluidar şi de supraveghere. Oficialii BNR au anunţat recent căactivitatea de supraveghere va fi însă consolidată la nivelcentral, urmând ca sucursalele din teritoriu să se ocupe într-omăsură mai mare de culegerea de date privind economia reală,inclusiv prin sondaje derulate printre firmele comerciale, dar şiprin organizarea de dezbateri.

Isărescu consideră acum că o astfel de schimbare a poziţionăriieste similară implicării băncilor centrale în viaţa socială, amodului cum au început să comunice, sau similară câştigăriiindependenţei politice. "Cu alte cuvinte, băncile centrale au ieşitmult mai mult în faţă. Sunt extrem de prezente (...) Bănuiesc, fărăsă fac eu mari prognoze, că, apropo de implicarea băncilor îneconomia reală, în următorii ani vom asista la ceva transformări.Nu-mi dau seama cât", a continuat Isărescu. El a argumentat căbăncile centrale, inclusiv cele din Europa, unde permanent s-avorbit de un singur mandat, respectiv stabilitatea preţurilor,încep să aibă un al doilea mandat, privind stabilitatea financiară.

Isărescu vede ca alt argument pentru o implicare mai activă abăncilor centrale în economia reală susţinerea transmisieipoliticii monetare, mecanismele de transmisie fiind "noţiuni extremde complicate". "Preţurile sunt total libere, care e magia? Se faceprin canalele de transmitere a politicii monetare (...) Noi amredus dobânda? Am redus-o, băncile comerciale, ioc, ba chiar,într-un fel, au mai şi majorat-o puţin. Înseamnă că nu a funcţionatcanalul de transmisie", a exemplificat Isărescu.

În urmă cu 130 de ani, când şi-a început activitatea, BNRfuncţiona ca o bancă comercială privată, având ca principal scopsusţinerea activităţii economice locale. În holul mare al palatuluivechi din strada Lipscani se derulau în acei ani operaţiunile cuclienţii.

Popa, BNR: Dobânda cheie trebuie să se menţină

Rata dobânzii de politică monetară ar trebui menţinută lanivelul actual, întrucât o modificare a acesteia nu ar avea efectesemnificative asupra dobânzilor la credite, ci ar induce maidegrabă o volatilitate suplimentară asupra cursului de schimb, adeclarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa. "Vă garantez că, dacădobânda de politică monetară ar fi majorată foarte mult, ar duce lao creştere minoră a dobânzilor la credite, iar dacă am coborî-o nus-ar modifica în niciun fel. (...) Cred că trebuie să ţinem dobândade politică monetară acolo unde este în acest moment", a spus Popa,după un seminar organizat la BNR. BNR menţine din varădobânda-cheie la 6,25% pe an, în condiţiile în care majorarea TVAde la 19% la 24% din iulie a împins inflaţia anuală de la sub 5%spre 8%. Marius Radu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO