Bănci și Asigurări

Isarescu se confrunta cu cea mai mare dilema din ultimii doi ani: creste sau nu dobanda?

Isarescu se confrunta cu cea mai mare dilema din ultimii doi ani: creste sau nu dobanda?

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR

30.10.2007, 19:57 21

BNR are de luat maine cea mai dificila decizie din ultimii doi ani, de cand a trecut la regimul de tintire directa a inflatiei: incepe un ciclu de scumpire a creditului in lei sau amana inca o data cresterea dobanzii, desi tinta pe 2007 este definitiv compromisa, fiind amenintata inclusiv cea pe 2008.
Banca centrala nu va mai putea recalibra instrumentul de dobanda pana in ianuarie cand este programata urmatoarea sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie. Totusi, comentariile recente ale guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, privind posibilele consecinte negative ale unei cresteri de dobanda au temperat asteptarile mai multor analisti in privinta deciziei de miercuri.
"Ne mai putem permite sa apasam pe pedala politicii monetare, iar prin cresterea dobanzii sa atragem noi capitaluri pe termen scurt?", s-a intrebat retoric Isarescu.
Florin Catu, care a preluat din nou rolul de analist-sef al ING Bank Romania, crede ca BNR nu va ceda in fata presiunii create de asteptarile pietei si va mentine dobanda la 7%. De altfel, in ultima perioada multi jucatori s-au pozitionat in perspectiva unei iminente cresteri de dobanda. Catu crede ca BNR o astfel de decizie printr-un mesaj verbal mai agresiv si printr-o sterilizare ferma a lichiditatilor pentru a se asigura ca dobanzile pe termen scurt raman deasupra ratei de politica monetara. Mai mult, Catu ia in calcul chiar o scadere de dobanda pe termen mediu, in ipoteza unei deteriorari peste asteptari a cresterii economice autohtone si globale.
In ultimele saptamani, guvernatorul Mugur Isarescu a trecut la o retorica mai agresiva la adresa riscurilor de relaxare a politicii fiscale, interpretata de analisti drept un semn de preocupare pentru apararea credibilitatii BNR, care este in joc in conditiile ratarii tintei de inflatie.
Isarescu afirma ca politica fiscala trebuie sa sustina in continuare procesul de dezinflatie, iar cheltuielile bugetare trebuie oprite.
Analistul economic Radu Craciun apreciaza ca BNR este ingrijorata de faptul ca nu mai are instrumente pentru a lupta singura cu dezechilibrele din economie, insa nu poate acuza politica fiscala din primele noua luni ale acestui an.
El crede ca BNR va gasi un compromis in majorarea dobanzii cu doar un sfert de punct procentual, pentru a arata ca face ceva impotriva presiunilor inflationiste, dar nici nu antreneaza noi presiuni de apreciere a leului.
"Ca abordare pur rationala, cred ca ar fi catastrofal ca BNR sa nu faca absolut nimic in conditiile in care obiectivul sau principal este tintirea inflatiei, iar anul acesta vom avea o depasire mare a tintei. Chiar daca BNR poate invoca diferite clauze de exonerare privind angajamentul fata de tinta de inflatie, nimeni din afara nu se uita la clauze, ci ramane doar faptul ca tinta este ratata", spune Craciun.
Analistii Citi se asteapta ca BNR sa ridice dobanda cu jumatate de punct, pana la 7,5%, pe seama inrautatirii perspectivelor de inflatie, in timp ce pentru Ungaria, Polonia si Slovacia preconizeaza mentinerea nivelurilor actuale. "Inrautatirea accentuata a perspectivei de inflatie si riscurile asociate cu depasirea limitei superioare a tintei pe 2007 ne sugereaza ca intarirea politicii monetare prin majorarea dobanzii este inevitabila", afirma Iker Domac, analistul Citi pentru Romania, Serbia si Turcia. Totusi, Citi apreciaza ca nu poate fi exclusa o majorare de doar 0,25 puncte procentuale, luand in calcul comentarile recente ale guvernatorului BNR in favoarea unei reactii moderate a politicii monetare fata de cresterea presiunilor inflationiste.
Citi estimeaza ca dobanda va urca pana la 7,75% in urmatoarele sase luni.
Florian Libocor, economistul-sef al BRD-SocGen, isi mentine opinia ca BNR va majora dobanda de politica monetara la sedinta de miercuri cu pana la un punct procentual.
"Avand in vedere ca politica fiscala va avea o contributie tot mai redusa in mixul de politici fiscal-monetare, cred ca BNR va fi tentata sa ia in considerare un nou mix de masuri ortodoxe si neortodoxe", afirma Libocor.
Pe de alta parte, Isarescu spune ca intarirea politicii monetare cu efect intr-o noua apreciere a leului ar putea fi chiar daunatoare procesului de dezinflatie, daca la un moment dat va avea loc o corectie.
Si Lucian Anghel, analistul-sef al BCR, ramane la parerea ca dobanda BNR va urca maine cu jumatate de punct, insa ia in calcul si varianta cu 0,25 puncte procentuale, in functia de evolutia cursului de schimb al leului din aceste zile.
"Inclin sa cred ca majorarea va fi de 0,5 puncte, pentru ca in celalalt caz ar fi doar un semnal relativ slab. Daca evolutia inflatiei se va inrautati, am putea vedea si alte cresteri graduale."
Anghel nu crede ca se pune problema ca pozitia dificila in care se afla BNR, confruntata cu mai multe dileme, sa fie speculata de piata.
"In alte tari cand inflatia creste substantial au loc majorari de dobanda, asa functioneaza lucrurile. Banca centrala are drept obiectiv fundamental dezinflatia si ar fi pacat sa nu transmita acest semnal si sa incerce sa faca ceva. Rezerva minima obligatorie nu mai poate reprezenta un instrument si nici sterilizarea nu mai poate fi utilizata atat de agresiv pentru ca in cele din urma bancile se vor feri sa mai plaseze la BNR in conditiile cresterii cererii de lei pentru creditare", comenteaza Anghel.
El nu crede ca se poate pune problema utilizarii altor instrumente de tip administrativ, iar singurul instrument care poate ajuta la atingerea tintei de inflatie pe 2008 este dobanda. "Exista un pericol mare ca si tinta pe 2008 sa fie ratata", afirma economistul-sef al BCR.
Ionut Dumitru, seful departamentului de analiza al Raiffeisen, pastreaza asteptarea ca BNR sa ridice dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte in sedinta de miercuri.
"Este aproape cert ca BNR va rata tinta de inflatie pe 2007 (previziunea noastra pentru inflatia din decembrie este intre 5,5%-6%) in principal datorita socului exogen de oferta din partea productiei agricole foarte slabe dupa seceta prelungita din vara. BNR poate justifica ratarea tintei pe 2007 prin apelarea la clauzele exoneratoare, dar cred ca nu ratarea tintei pe 2007 este cel mai rau lucru pentru BNR in acest moment, ci mai degraba faptul ca anticipatiile inflationiste s-au inflamat foarte tare", a comentat Dumitru.
El crede ca BNR ar trebui sa raspunda prin intarirea politicii monetare pentru a incerca ancorarea anticipatiilor la tinta pe 2008, pentru ca altfel tinta pe 2008 si procesul dezinflationist vor fi in pericol.
"Probabil ca discutia din board-ul BNR se va concentra pe amplitudinea cresterii de dobanda, o crestere prea mare putand atrage o apreciere nesustenabila a cursului si ar putea creste probabilitatea unei 'aterizari dure' a economiei", a spus Dumitru.
Saptamana aceasta la nivel global, toate pietele sunt cu ochii pe decizia de miercuri a Fed, analistii ajungand la un consens privind perspectiva reducerii cu un sfert de punct procentual a dobanzii de referinta pentru dolarul american, pana la 4,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO