Bănci și Asigurări

Isarescu: Vom controla mai atent lichiditatile de pe piata

16.10.2007, 21:01 22

BNR analizeaza lansarea unor noi instrumente care sa-i permita un control mai bun al lichiditatilor de pe piata monetara, dupa ce in ultimele luni dobanzile s-au decuplat frecvent de rata de politica monetara.
In prezent banca centrala utilizeaza doua instrumente - depozite cu scadenta de doua saptamani si certificate de depozit pe trei luni- pentru a absorbi excesul de lei de pe piata.
Desi dobanda cheie a BNR s-a stabilizat din iunie la 7% pe an, pe piata dobanzile inregistreaza fluctuatii importante, in special la sfarsitul perioadei de constituire a rezervei obligatorii, cand dealerii fie raman cu lichiditati excedentare, fie nu au destui lei.
"Trebuie sa avem mai multe instrumente de sterilizare. Acum studiem mai multe variante", a spus Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
Saptamana trecuta banca centrala a organizat o licitatie neprogramata, atragand 4,8 miliarde de lei de pe piata pentru cinci zile. Operatiunea a vizat absorbtia lichiditatilor care au intrat in piata in urma scadentei unor plasamente mai vechi. De altfel, banca centrala a redus in vara maturitatea principalului instrument utilizat in operatiunile de piata (depozitele la termen) de la o luna la doua saptamani, tot pentru a permite un control mai bun al lichiditatilor.
Isarescu spune ca volumul redus al titlurilor de stat de pe piata ingreuneaza managementul lichiditatilor. In mod normal, bancile centrale cumpara sau vand obligatiuni (in principal titluri de stat) pentru a regla volumul lichiditatilor. In vara, BNR a organizat operatiuni repo, in cadrul carora a cumparat titluri de stat de la banci, cand dobanzile urcasera spectaculos pe piata. Bancile nu au avut atunci suficiente titluri de stat pentru a garanta imprumuturi de la BNR incat sa-si acopere nevoile de lichiditati.
Si dealerii vorbesc despre dificultati in managementul lichiditatilor, in conditiile in care instrumentele BNR sunt inflexibile, iar emisiunile de titluri de stat au volume foarte reduse. Guvernatorul noteaza ca si gradul de dezvoltare inca redus al pietelor valutara si monetara face dificila transmiterea schimbarilor de politica monetara.
BNR a organizat ieri traditionala licitatie pentru atragerea de depozite pe doua saptamani, absorbind 1,44 de miliarde de lei. La operatiuni au participat opt banci comerciale, depozitele fiind plasate la o rata fixa de 7% pe an.
Saptamana aceasta mai este programata o emisiune de obligatiuni de stat cu scadenta la cinci ani.
Pe piata valutara cotatiile au fost stabile, pe fondul unui apetit redus pentru tranzactionare. Euro a oscilat ieri intre 3,3330 si 3,34 lei, la fel ca in ultima sedinta de tranzactionare de saptamana trecuta.
BNR a calculat un curs de 3,3348 lei pentru un euro, cu 0,18 bani mai putin decat in ziua precedenta. Dolarul a pierdut 0,99 bani, coborand la 2,3440 lei.
Cotatiile leu/euro s-au stabilizat in ultimele zile la nivelul de 3,33 lei pentru un euro, dupa ce saptamana trecuta coborasera pana la 3,31 lei/euro, dupa ce publicarea datelor privind saltul inflatiei din septembrie a alimentat asteptarile privind majorarea dobanzilor la lei. Din septembrie dobanzile pe piata au urcat cu doua puncte procentuale, ajungand sa oscileze in jurul dobanzii de politica monetara de 7% pe an, in conditiile in care BNR a intarit controlul lichiditatilor de pe piata. Isarescu spune ca BNR "testeaza" acum nivelul de 7% pe an, pentru a stabili daca piata se poate echilibra aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO