Bănci și Asigurări

Kovarova, Generali: Si 2010 va fi un an dificil, piata nu va creste cu mai mult de o cifra

Marie Kovarova, CEO al Generali Asigurari: Cred ca vor continua sa creasca pierderile din piata asiguratorilor, deoarece preturile practicate nu sunt corecte. In anii de boom ai pietei preturile au fost mult sub nivelurile normale, iar acum acest lucru trebuie sa se schimbe.

21.09.2009, 00:00 44

Anul viitor va fi la fel de dificil pentru asiguratori ca 2009,iar ritmul de crestere al pietei nu va fi mai mare de o cifra,spune Marie Kovarova, directorul executiv (CEO) al GeneraliAsigurari, una din primele zece companii de pe piata de profil,controlata de holdingul Generali PPF.

In primul semestru piata asigurarilor a urcat cu numai 6%, dupace in anii trecuti a avut cresteri de doua cifre, punand astfelpresiune pe asiguratori pentru reducerea costurilor si schimbareastrategiilor de business.

"Anul 2010 va fi si el dificil, pentru ca nimeni nu stie care vafi situatia politica si ce masuri se vor lua pentru relansareaeconomiei. Este nevoie in special de o reforma in sistemul desanatate si de stimularea economisirii de catre populatie. Piataasigurarilor nu cred ca va creste anul viitor cu mai mult de ocifra", afirma Kovarova intr-un interviu acordat ZiaruluiFinanciar.

Kovarova, 35 de ani, este de origine ceha si a fost numita laconducerea Generali Asigurari in urma cu un an, dupa ce a facutparte din conducerea executiva a Ceska Pojistovna, cea mai marecompanie de asigurari detinuta de holdingul Generali PPF.

"Cand am preluat conducerea Generali nici nu ma gandeam caurmeaza unul dintre cei mai grei ani pentru asiguratori, dar numi-as schimba decizia. Este o provocare, te forteaza sa gandestimai mult si sa-ti schimbi strategia."

Directorul executiv al Generali face o comparatie cu piata deasigurari din Cehia, care nu a fost atat de afectata de crizaeconomica, in primul rand pentru ca nu depinde atat de mult devanzarile auto, dar si pentru ca este vorba de o piata mult maimatura, iar clientii sunt obisnuiti sa cumpere asigurari si saeconomiseasca pe termen lung.

"Vor continua sa creasca pierderile pietei"

Pierderile pietei de asigurari vor continua sa creasca si anulacesta, dupa ce anul trecut s-au dublat, la fel ca in 2007, afirmaKovarova. Piata este de mai multi ani pe pierdere neta, profiturileasiguratorilor fiind cu mult depasite de rezultatele negative. In2008 pierderea neta a pietei de asigurari a fost de circa 160 demilioane de euro.

"Cred ca vor continua sa creasca pierderile din piataasiguratorilor, deoarece preturile practicate nu sunt corecte (suntmici in comparatie cu cele din statele vestice - n.r.). In anii deboom ai pietei preturile au fost mult sub nivelurile normale, iaracum acest lucru trebuie sa se schimbe. Actionarii pun tot maimulta presiune pe companii pentru a obtine profit." Generali aobtinut anul trecut un profit net de circa 900.000 de lei (245.000de euro), in scadere fata de rezultatul din 2007, de 3,5 mil. lei(1 mil. euro). Si anul acesta compania estimeaza ca va merge peplus.

Kovarova afirma ca unul dintre produsele profitabile esteasigurarea de locuinte, in timp ce politele auto sunt "la limitaprofitabilitatii". Rata daunei pe segmentul auto Casco a scazut cu3 puncte procentuale in primul semestru la Generali, in timp ce incazul politelor RCA (raspundere civila obligatorie auto) ratadaunei a urcat cu 10 puncte procentuale.

"La RCA daunele cresc pentru ca oamenii au inceput sa invete saceara despagubiri pentru vatamari corporale si daune materiale.Aceasta tendinta va duce la cresterea daunelor totale platite deasiguratori si din acest motiv vor creste si preturile."

Despagubirile platite pentru vatamari corporale si daune moralepot ajunge la cateva sute de mii de euro sau, in cazuri foarte rarein Romania, dar frecvente in tarile vestice, la cateva milioane deeuro. In prezent, acest tip de despagubiri reprezinta cel multcateva procente din valoarea totala a despagubirilor platite pentruRCA, care s-a ridicat la 340 mil. euro in 2008.

Bilantul primului an la conducerea Generali

In primul an de la preluarea conducerii Generali Kovarova afirmaca a facut mai multe schimbari in companie, printre care orientareaafacerilor mai mult spre zona de retail si realizarea unor campaniide promovare pentru asigurarile RCA si cele de locuinte, care audus la cresterea vanzarilor. In primul semestru compania ainregistrat o crestere de 16% a primelor brute subscrise, pana la245 mil. lei (58,5 mil. euro).

"De asemenea, am schimbat sistemul de motivare salariala afortei de vanzari, care depinde acum mult mai mult de performantesi am investit in cresterea vizibilitatii noastre in teritoriu, darsi in reducerea cheltuielilor cu daunele si a timpului desolutionare."

Investesc 250.000 de euro in asigurarile obligatorii delocuinte

Generali se numara printre companiile care au obtinut de laComisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) autorizatia necesarapentru a vinde incepand cu anul viitor asigurari obligatorii pentrulocuinte.

Compania va investi 250.000 de euro in capitalul social alPool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), institutiecare va emite politele de asigurare obligatorie si ai careiactionari vor fi asiguratorii care vor participa la acestprogram.

"Legea asigurarilor obligatorii este planificata sa intre invigoare la 1 ianuarie 2010, dar nu stiu daca totul va fi gata panaatunci", afirma directorul executiv al Generali. Dupa intrarea invigoare a legii toti proprietarii de locuinte vor fi obligati saplateasca 10 sau 20 de euro pe an pentru asigurare, suma asiguratafiind de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, in functie detipul locuintei.

Grupul Generali PPF mai detine pe piata locala asiguratoriiArdaf si RAI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO