Bănci și Asigurări

La Caixa: Venim cu o sucursala pentru clienti corporate si cautam o achizitie in retail

La Caixa: Venim cu o sucursala pentru clienti corporate si cautam o achizitie in retail

Juan Nin: O potentiala preluare ar viza un jucator care sa poata asigura o cota de cel putin 3%-4% pe zona de retail

31.10.2007, 18:59 92

"Am venit sa incepem de la zero, sa cunoastem piata romaneasca, insotindu-ne clientii. Incepem cu firme, dar daca ni se ofera ocazia sa cumparam o banca de retail o vom face", a spus Juan Nin, directorul general al grupului "La Caixa". Investitia pentru demararea afacerilor locale s-a ridicat la circa 4 milioane de euro.
Pentru inceput, La Caixa va opera o singura sucursala, la Bucuresti, prin care va servi companiile spaniole cu activitati in Romania, urmand sa isi extinda treptat portofoliul si cu firme locale interesate de piata din Peninsula Iberica.
Juan Nin noteaza ca grupul are o strategie de extindere internationala prin achizitii, iar daca se va lua decizia intrarii pe piata locala de retail, aceasta va fi realizata printr-o achizitie. Totusi, spaniolii nu au luat inca in considerare o anumita tinta de preluare. Seful La Caixa spune ca o potentiala preluare ar viza un jucator care sa poata asigura o cota de cel putin 3%-4% pe zona de retail, la un pret de 500-700 de milioane de euro. Oricum, spaniolii exclud posibilitatea de a dezvolta organic afaceri pe zona de retail, prin deschideri de unitati.
Ramane de vazut ce miscare vor face spaniolii, in conditiile in care tintele de preluare pe zona de retail sunt destul de putine. In afara de numele care au fost vehiculate in ultimii ani - Banca Transilvania, Banca Carpatica sau mai mica Libra Bank - nu se evidentiaza alte posibile tinte, in conditiile in care toti jucatorii importanti sunt detinuti de grupuri internationale puternice.
Portughezii de la Millennium, care au concurat in 2005 pentru preluarea BCR insa au pierdut cursa in fata celor de la Erste, au preferat in final sa intre pe piata locala printr-o investitie greenfield, in conditiile in care bancile locale sunt percepute ca "foarte scumpe". Astfel, Millennium a investit 40 de milioane de euro in filiala locala, care si-a inceput activitatea tot luna aceasta, cu o retea de 39 de unitati.
La Caixa are in Spania peste 64.000 de clienti romani, care efectueaza lunar peste 2.500 de transferuri de fonduri, prin intermediul unui serviciu oferit in parteneriat cu banci locale precum BCR, BRD sau Raiffeisen.
In primele noua luni ale anului, institutia a intermediat tranzactii de aproape 176 de milioane de euro intre Spania si Romania, respectiv cu 31% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.
"Experienta noastra arata ca mai intai se stabilesc relatii comerciale intre doua state, dupa care urmeaza si investitiile directe", considera Juan Nin, care noteaza cresterea accelerata a exporturilor spaniole in Romania in ultimii ani. Investitiile directe efectuate de operatori spanioli in Romania au totalizat in 2006 numai 150 de milioane de euro, fiind totusi de cateva ori mai mari decat cele din 2005.
La Caixa este al treilea mare grup financiar spaniol din punctul de vedere al activelor totale si al veniturilor, dupa Santander si BBVA. La sfarsitul lui septembrie, La Caixa avea active de 239,6 miliarde de euro, de circa patru ori mai mari decat activele totale din sistemul bancar romanesc.
Institutia functioneaza foarte asemanator cu o banca comerciala obisnuita, principala diferenta fiind ca nu are actionari si nu distribuie profitul sub forma de dividende. Totusi, cel mai inalt for de conducere este Adunarea Generala, care reuneste detinatorii de depozite, companiile fondatoare, angajatii si corporatii guvernamentale.
O parte din castigurile bancii sunt alocate pentru scopuri caritabile, in timp ce restul este reinvestit pentru dezvoltarea afacerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO