Bănci și Asigurări

Lazea: Este o prostie să crezi că economia României ar putea creşte cu mai mult de 5% pe termen lung

Lazea: Este o prostie să crezi că economia României ar putea creşte cu mai mult de 5% pe termen lung

Autor: Mediafax

11.11.2010, 13:45 34

România nu are "ingredientele" necesare pentru a susţine ocreştere economică de peste 5% pe termen lung, întrucât esteafectată de o demografie în scădere şi depinde în continuare decapitaluri străine, care sunt incerte, a declarat, joi,economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.

"S-a arătat istoric că o creştere de peste 5%, pe o perioadă dezece ani, au avut numai cinci ţări care beneficiau de o demografiefavorabilă, un exemplu fiind China. Să te gândeşti că ai putea săfaci chestia pe termen lung e o prostie. Nu avem ingredientelenecesare, avem o demografie în scădere, iar pe factorul numit forţăde muncă nu putem să mizăm. Pe factorul capital mizăm numai dacăvrea el să vină", a spus Lazea, la un seminar organizat la BNR.

El a răspuns la o întrebare adresată de consilierulguvernatorului BNR Lucian Croitoru, respectiv care ar fi cel maiprobabil scenariu legat de potenţialul creşterii economice înRomânia.

"Răspunsul este mai mult decât evident: nu putem să creştem petermen lung mai mult de 5%. Am fi atipici, aistorici, ce vreţidumneavoastră", a mai spus Lazea. Citiţi mai mult despre cum vede BNR creşterea economică a Românieiîn următorii ani pe www.mediafa.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO